Røde Kors Frivillighus: Tag trappen over taget

Institution

800
Rasmus Hjortshøj COAST
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Et åbent samlingssted for de frivillige hos Dansk Røde Kors snyder øjet og inviterer til ophold på taget.

Af Eva Ørum

Få sekunders gang fra metroen på Trianglen dukker en enorm trappe af gule mursten op. Man skal være lidt forsigtig, når man bevæger sig rundt på den, men det kan anbefales at sætte farten helt ned og lægge mærke til, hvordan linjer og skygger egentlig påvirker vores måde at orientere os på. Formen er asymmetrisk, og afhængigt af lysets retning kan det næsten se ud, som om trinene forsvinder foran øjnene på en. Der er i øvrigt masser af plads til at slå sig ned og lade blikket vandre. Alle er velkomne.

Egentlig udgør trappen også den ene væg og taget over en ny bygning til de frivillige i Røde Kors. Man bliver overrasket, når man går om bag trappen. Her kan man se direkte ind i store åbne varme rum gennem enorme vinduesfacader. Nysgerrige er velkomne indenfor til en snak og kan være heldige at møde en VR-fortælling, en udstilling eller en anden aktivitet.

For by-turisten er Blegdamsvej nok ikke det første valg blandt de mange smukke og livlige gader, der udgår fra Trianglen. Den brede trafikerede vej er omkranset af høje, tavse facader og parkerede biler så langt øjet rækker. Men er man til ny arkitektur, er der god grund til at fortsætte. I retning mod Nørrebros livlige caféliv dukker anden ny, toneangivende arkitektur op. Se for eksempel Rigshospitalets Nordfløj og Mærsk Tårnet, som er en del af Københavns Universitet.

(Fun) facts

  • Blegdamsvej ændrer helt karakter, når der er store begivenheder i Fælledparken, der ligger bag Frivillighuset. For eksempel når der er 1. maj demonstration eller større motionsløb, så oversvømmes gaden af mennesker.

     

  • Frivillighuset er samlingssted for de 33.000 frivillige i Dansk Røde Kors og er udviklet i et samarbejde med blandt andre COBE Arkitekter.

     

  • COBE Arkitekter har efterhånden sat meget tydeligt præg på den moderne version af København med projekter som fx Nørreport Station, Israels Plads, Krøyers Plads og Tingbjerg Kultur- og Bibliotekshus