Sjakket

Institution

800
Photo: Kontraframe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Sjakket er en af storbyens rå oaser. Et fristed for Københavns børn og unge med engagerede voksne med stor forståelse for miljøet.

Med bestemt og kærlig hånd giver Sjakket de unge mulighed for at komme på rette køl og giver dem faste rammer for skolegang, socialt liv med meget mere.

Udover tilbud om sports- og musikaktiviteter, har Sjakket i et samarbejde med Københavns Kommunes Ungdomsskole, etableret et skoleprojekt, hvor de unge bliver tilbudt at tage 9. -10. klasses afgangseksamen. Desuden driver Sjakket Klub 36 i Mjølnerparken, hvor omkring 300 børn og unge mellem 6 og 18 år kommer i løbet af ugen. En del af klubbens sportsaktiviteter er integreret i Sjakkets nye bygning.

Råt og raffineret

Helt i tråd med Sjakkets profil, har det siden 1996 haft til huse i en nedlagt fabriksejendom. Renoveringen af fabriksejendommen sker på stedets præmisser. Plot Arkitekter har med respekt for den bevaringsværdige industriejendom tilpasset bygningen så den understøtter Sjakkets arbejde og hele lokalområdet. Renoveringen understøtter ånden der kendetegner Sjakkets arbejde. Ejendommen består af to buede haller, hvor alt er revet ud, og tilbage står de rå betonflader, søjler, bjælker, murstensvægge og stålbuer. Den eneste synlige tilføjelse til de to hallers karakteristiske silhuetter det nye musikstudie, der som en lang container, ligger som en bjælke fra bue til bue, henover kavalergangen, mellem bygningens buer.

Blyindfattet rude anno 2005

Bygningen er delt i to. Den ene rummer Sjakkets administration, skole, køkken, thaiboksesal og det omtalte musikstudie. Den anden del af bygningen er indrettet som en fleksibel multihal, der kan benyttes af Sjakket selv, institutioner og lokale unge fra blandt andet Mjølnerparken. Udvendig signalerer bygningerne stadig klassisk industriejendom, hvorimod de indvendigt er forsynet med alskens moderne faciliteter og fremstår lyse og oplyste. For enden af hallernes buer, er oprindelige vinduer blive erstattet med ny glas, der er lamineret af hensyn til boldspil i hallen. Lamineringen er udført med forskelligt farvede folier således at glasvæggen fremstår som en gigantisk blyindfattet rude. En ud af mange skæve og finurlige detaljer, der alle signalerer rå storbyæstetik – på den fede måde.

Sted

København, Nordvest

Arkitekt

PLOT

Bygherre

Sjakket

Ingeniør

ALECTIA

Entreprenør

ELINDCO Byggefirma A/S

Samarbejdspartner

Lokale og Anlægsfonden

Opført

2007
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje