Tivoli: En del af den nationale selvforståelse
Kultur
Tivoli, den romantiske og fornøjelige forlystelsespark, har været en publikumssucces siden sin åbning i 1843. I dag er Tivoli verdenskendt for sin hyggelige stemning og unikke placering midt i storbyen.
Tivoli blev anlagt i 1843 på det gamle fæstningsterræn lige uden for Vesterport. Initiativtageren var Georg Carstensen, der af kongen havde fået lov til at etablere et folkeligt forlystelsesetablissement. Sådanne forlystelsesparker havde siden slutningen af 1700-tallet været populære i flere europæiske storbyer. Parken i København blev da også opkaldt efter en forlystelsespark i Paris, hvis haveanlæg var inspiration for den danske udgave. Parken i Paris var opkaldt efter den italienske by, Tivoli.
En publikumssucces
Tivoli blev tilrettelagt som en romantisk lysthave med lette pavillonbygninger, landskabelige scenarier og udsigtspunkter. Lige fra starten var Tivoli en publikumssucces. Dels fordi haven udfyldte et behov i tiden, dels fordi Georg Carstensen knyttede dygtige kræfter til sit etablissement. Den unge arkitekt Harald Conrad Stilling skabte de fysiske rammer, H.C. Lumbyes orkester forlystede daglig med festlig musik og de populære pantomimer morede folk. Som Københavns mest populære sommerforlystelse blev Tivoli hurtigt en institution i sig selv – og er i dag en del af mange danskeres nationale selvforståelse.
I 1880’erne forandredes Tivoli markant. Da Københavns gamle fæstning med vold og stadsgrav blev sløjfet, forsvandt den landskabelige idyl, og samtidig opstod Tivolisøen, der er en del af den tidligere voldgrav.
Et voksende antal tilbud
I begyndelsen af 1900-tallet vandt elektriciteten indpas. Det medførte, at Tivoli fik nye amerikanske forlystelser, elegante restauranter og en stor koncertsal. Koncertsalen brændte dog under 2. verdenskrig, og den nuværende blev indviet i 1956.
I 2005 stod arkitektfirmaet 3XN for en gennemgribende renovering af den traditionsrige koncertsal. Hallen under koncertsalen – der fungerer som lobby og garderobe – blev blandt andet ændret radikalt og indeholder nu et 30 meter langt akvarium. Desuden opførte tegnestuen en transparent, cirkelformet foyer i tre etager, der fungerer som indgang til koncertsalen.
Internationalt set indtager Tivoli en særstilling blandt forlystelsesparker dels ved sin alder og karakter, dels ved sin placering i storbyens centrum.
Velbevarede træk
Tivoli har stadig markante træk fra den klassiske forlystelseshave, og mange traditioner og attraktioner går tilbage til 1840’erne. Heriblandt den zigzaggende promenade, illumination, fyrværkeri, rutsjebane og pantomimeteatret. Mange kendte arkitekter og landskabsarkitekter har gennem tiden præget Tivoli.
I nærheden af Tivoli
Tivoli er, ligesom en række andre af byens vigtige kulturattraktioner, en del af Københavns Kulturkvarter. Her finder du steder som Nationalmuseet, Københavns Museum, Christiansborg og BLOX, hvor Dansk Arkitektur Center har hjemme.
Tivolis nærmeste nabo er Københavns Rådhus, der står som et pragteksemplar på nationalromantikken. For de historieinteresserede huser rådhuset også Københavns Stadsarkiv, der giver offentlig adgang til 750 års historiske dokumenter og optegnelser.