Toldbodgade 13

Erhverv

800
Photo: Jens Markus Lindhe

Facaden på Toldbodgade 13 har fået en gylden renovering. Huset der tidligere var gadens grimme ælling, har fået en omgang af kaliber og står nu og stråler i gadebilledet.

Det er smykkefirmaet ’Troldekugler’ der også har virksomhed i huset, der står bag projektet. Efter deres ønske har bygningen fået et udtryk der afspejler smykkefirmaets metier. Tidligere stod huset mere end 2 meter bagud i forhold til de omgivende bygninger, og taget flugtede ikke med naboens, men efter en større renovering der stod i smykkefirmaets tegn, stråler huset nu gaden op.

Messingskærmer dækker hele bygningen

Bygningen er beklædt med adskillige aluminiums skærme, der har fået en gul messinglegering med en tykkelse tilsvarende de danske 10- og 20 kroner. Selve konstruktionen består af hulplader, der ligesom et plisseret gardin ligger sig lag på lag. De steder hvor der er vinduer, kan skærmene trækkes op og ned med en harmonikaeffekt, hvilket har resulteret i et koncept hvor der om dagen er åbent i vinduerne, mens messing-skodderne er trukket forefter solnedgang og bygningen på den måde udtrykker at der er lukket.

Gennemtænkte detaljer i hele bygningen

Der er tænkt meget over detaljerne i designet, som blandt andetkan ses i messingskærmens mønster der er designet til lejligheden. Bag mønsteret står tekstildesigneren Lene Toni Kjeld i samarbejde med arkitekt Ebbe Wæhrens og bygherre Lise Aagaard der også har baggrund som tekstildesigner. I udformningen af skærmen, har de lagt vægt på forskellige egenskaber såsom at man på afstand kan man ikke se mønstret i skærmen, men går man tæt på kommer det til syne. Og her, helt tæt på, kommer abstraktioner fra perlekæder, vanddråber på glas og troldekrat frem.

Under messingskørterne

Inden under messingskørterne gemmer der sig endnu et lag, der har en nogle funktionelle funktioner i henhold til bygningensudformning. Laget består af glas, og ligesom messingpladerne, følger glasskærmen bygningens facon, og endvidere er glasset også bygningens vinduer fra top til tå. Rent praktisk kan hvert andet vinduesparti åbnes for ventilation.

Ændringer i forbindelse med renoveringen

I forbindelse med renoveringen lå der en udfordring i at få bygherrernes ønsker til at gå op i en højere enhed, uden at gå på kompromis med de omgivende bygninger og selve husets.  Forud for renovationen lå bygningen 2,6 meter tilbage i forhold til de omgivende bygninger, men i dag flugter husets facade med nabobygningernes. Der er også kommet ekstra højde på, så taget går i forlængelse med naboens. Konstruktionsmæssigt har renoveringen betydet at bygningen, der før havde en tilbageliggende beliggenhed,nu er kommet frem i gade billedet og er integreret med nabobygningerne.

Bygningen har fået et udtryk der afspejler smykkefirmaets metier

Siden 2005 har Lise og Peter Aagaard med deres smykkefirma’Troldekugler’ huset bygningen i Toldbodgade 13.  Her er der både parkering, administration, smykkelager. Den øverste etage er dog forbeholdt ejerne privat. Den er nemlig lavet til tagbolig. Ønsket for bygningen og renovationen var et indbrudssikkert glashus, der havde slægtskab med firmaets smykker, der består af glas sølv og guldkugler på en sølvkæde.

Sted

København, Østerbro

Arkitekt

BBP Arkitekter

Bygherre

Lise Aagaard Copenhagen

Ingeniør

Orbicon Leif Hansen

Entreprenør

C. C. Brun

Renoveret

2013

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.