Toldbodgade 13: Pakket ind i funktionel messing
Erhverv
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeFacaden på Toldbodgade 13 har fået en gylden renovering. Huset der tidligere var gadens grimme ælling, har fået en omgang af kaliber og står nu og stråler i gadebilledet.
Det er smykkefirmaet ’Troldekugler’, som også har virksomhed i huset, der står bag projektet. Efter deres ønske har bygningen på Toldbodgade 13 fået et udtryk, der afspejler smykkefirmaets metier. Tidligere stod huset mere end to meter bagud i forhold til de omgivende bygninger, og taget flugtede ikke med naboens. Men efter en større renovering der blandt andet stod i smykkefirmaets tegn, stråler huset nu gaden op.
Messingskærme dækker hele bygningen
Bygningen er beklædt med adskillige aluminiumsskærme, der har fået en gul messinglegering med en tykkelse tilsvarende de danske 10- og 20 kroner. Selve konstruktionen består af hulplader, der ligesom et plisseret gardin lægger sig lag på lag. De steder hvor der er vinduer, kan skærmene trækkes op og ned med en harmonikaeffekt, hvilket har resulteret i et koncept, hvor der om dagen er åbent op, mens messing-skodderne er trukket for efter solnedgang, og på den måde udtrykker bygningen, at der er lukket.
Gennemtænkte detaljer i hele bygningen
Der er tænkt meget over detaljerne i ombygningsprojektet, som blandt andet kan ses i messingskærmens dekorative hulmønster. Bag mønsteret står tekstildesigneren Lene Toni Kjeld i samarbejde med arkitekt Ebbe Wæhrens og bygherre Lise Aagaard, som også har baggrund som tekstildesigner. I udformningen af skærmen har de lagt vægt på forskellige udtryk og egenskaber, såsom at man på afstand ikke kan se mønstret i skærmen, men går man tæt på, kommer det til syne. Og her, helt tæt på, kommer abstraktioner fra perlekæder, vanddråber på glas og troldkraft frem.
Eksperimenterende vinduespartier
Inden under messingskørterne gemmer der sig endnu et lag, som har nogle funktionelle egenskaber i henhold til bygningens udformning. Laget består af glas, og ligesom messingpladerne, følger glasskærmen bygningens facon, og fungerer dermed som bygningens vinduer fra top til tå. Rent praktisk kan hvert andet vinduesparti åbnes for ventilation.
Toppen af bygningens gavl er desuden udstyret med runde vinduer i forskellige højder, som bryder med det omkringliggende arkitektoniske udtryk. Det legende udseende opleves bedst, hvis man kommer fra skt. Annæ Plads.
Ændringer i forbindelse med renoveringen
I forbindelse med renoveringen lå der en udfordring i at få bygherrernes ønsker til at gå op i en højere enhed, uden at gå på kompromis med de omgivende bygninger og selve husets. Forud for renovationen lå bygningen 2,6 meter tilbage i forhold til de omgivende bygninger, men i dag flugter husets facade med nabobygningernes. Der er også kommet ekstra højde på, så taget går i forlængelse med naboens. Konstruktionsmæssigt har renoveringen betydet at bygningen, der før havde en tilbagelæggende beliggenhed, nu er kommet frem i gadebilledet og er integreret med nabobygningerne.
Bygningen har fået et udtryk der afspejler smykkefirmaets metier
Siden 2005 har Lise og Peter Aagaard med deres smykkefirma ‘Troldekugler’ huset bygningen i Toldbodgade 13. Her er der både parkering, administration, smykkelager. Den øverste etage er dog forbeholdt ejerne privat. Den er nemlig lavet til tagbolig. Ønsket for bygningen og renovationen var et indbrudssikkert glashus, som havde slægtskab med firmaets smykker, der består af glas sølv og guldkugler på en sølvkæde.
Arkitekterne bag ombygningsprojektet modtog i 2014 arkitekturprisen Store Arne. Begrundelsen var blandt andet, at projektet, der med stor respekt for stedets arkitektur, indpasses i bybilledet samtidig med, at det er helt sit eget.