Nyboder Skoles multisal

Skole

800
Photo: Jules Gassot

Multisal opført oven på nedlagt bunker fra 2. Verdenskrig og løser pladsproblemer på ældre skole i det centrale København.

Nyboder Skole ved Østerport Station har vokseværk. I takt med at flere børnefamilier vælger at blive boende i byen, kommer der flere elever på de københavnske skoler, og på Nyboder Skole har det ligesom andre steder medført pladsproblemer.

Som en del af løsningen er der blevet opført en multisal på arealet mellem skolen og udstillingsbygningen Den Frie. Multisalen udgør første etape i en større ombygning af skolen, hvor der blandt andet lægges etagedæk i to gamle gymnastiksale, som derefter bliver til faglokaler.

Bygning og boldbane i ét

Multisalen er tænkt som en mellemting mellem en bygning og en boldbane, fortæller arkitekt Peter Mortensen fra BBP Arkitekter. Han ser for sig, hvordan eleverne ankommer via den underjordiske adgangsvej mellem skole og sal, tager bestik af vejret og derefter vælger, om de vil være ude eller inde.

Tilsammen danner multisalens indendørs og udendørs del en buet form, der minder om en gigantisk guitar. Formen er valgt for at understrege, at multisalen ikke bare er en firkantet kasse til traditionelle boldspil, men kan bruges til mange andre former for fysisk udfoldelse. Tilbehør som lamper, højtalere og ventilationsudstyr er spredt ud i bygningen med løs hånd for at understøtte den frie form, fortæller Peter Mortensen.

Bygget på bunker

Multisalen ligger ovenpå en 700 m2 stor bunker, der under 2. verdenskrig blev bygget af tyskerne og indrettet til kommandocentral. Bunkerens tag og vægge i to meter tykt betonbesværliggjorde udgravningen til multisalen en hel del. Omvendt var der den fordel, at der kunne etableres ‘bunkerkøl’. Dvs. et særligt ventilationssystem, der udnytter den lave temperatur i bunkeren om sommeren, og trækker den kølige luft op i salen ovenpå. Undervejser det noget fugtige klima i bunkeren blevet stabiliseret. Det sætter man stor pris på i Brandvæsenets Ungdomsklub, der i dag har indrettet sig i bunkeren med skriveborde, sofaer og bordtennisbord.