Torvehallerne: Overdækket madmekka

Erhverv

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

På Israels Plads ligger to handelsgader, der gav tag over hovedet til madglade gæster, lang tid før streetfood blev moderne. Velkommen til Torvehallerne.

“Hvad venter vi på?” spurgte forfatter Iselin C. Hermann og arkitekt Hans Peter Hagens i en kronik i Politiken i 2000. De beskrev her deres idé om at genskabe en livlig markedsplads med friske fødevarer, hvor det gamle grønttorv lå på Israels Plads frem til 1958. Idéen var et par år gammel og havde allerede vakt en del københavneres interesse. Et torvelaug bestående af engagerede københavnere arbejdede på projektet. Der var lavet skitser, og lokale borgere havde samlet over 2.000 underskrifter ind i området. I 2001 besluttede Borgerrepræsentationen at slutte op om projektet, og 14 år efter, at idéen først blev introduceret, blev Torvehallerne indviet.

Mauriske søjler

TorvehallerneKBH, som de retteligt hedder, består af to handelsgader under hver sit søjlebårne tag af zink og cedertræ og med langsgående ovenlys. Imellem er der anlagt en plads med udendørs stader, lindetræer og bænke. Op til 1000 mennesker kan om aftenen sidde ude under træer og sejldug. Inspireret af det mauriske bygningsværk Mezquita i Cordoba, har arkitekterne forsøgt at skabe en glidende overgang mellem inde og ude. For eksempel er søjlerne indenfor og lindetræerne udenfor anbragt i et netmasket mønster, der inddeler hele pladsen i identiske, små kvadrater til staderne. Af samme grund ændrer granitbelægningen sig gradvist fra grov til stadig finere, jo nærmere man kommer hallerne.

Torvehallernes rytme

Om morgenen åbner bagerstaderne, siden kommer sæson- og basisvarerne og ud på aftenen er der servering fra caféer og mobile madboder. Man kan passere de oplyste haller hele natten. Det er meningen, at pladsen også skifter udseende i takt med døgnet. Belægningen under caféarealet, der er udformet af kunstneren Anders Krüger, fremstår om dagen med skarpe geometriske mønstre, og om aftenen med små stjerneformede lys.

Især om sommeren er der liv ved hallerne med gæster, der nyder mad og drikke. Men netop overdækningen sørger for, at der hele året, uanset vejret, er grobund for ophold og plads til at handle eller slå sig ned og nyde lidt fra Københavns gastronomiske hylder.

I nærheden af Torvehallerne

Efter at have stillet sulten i de to madhaller, kan du nyde en kop kaffe på de brede trappetrin med udsyn til Israels Plads, hvorfra du kan være heldig at se en basket kamp. Derefter kan du krydse det trafikale knudepunkt Nørreport og kaste et blik på Zahles Gymnasium, der forener ny og gammel æstetik i et forunderligt mikado-spil af glas og stål. Herfra kan du bevæge dig mod Rundetårn og få en af de bedste udsigter i byen.