Trapholt Kunstmuseum

Kultur

800
Photo: Andreas Trier Mørch, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Trapholt Kunstmuseum ved Kolding viser, at modernismens arkitektur kan være både prisbillig og vellykket.

Et højdepunkt i 1980’ernes kunstmuseumsbyggeri er Trapholt Museum. Arkitekterne Bente Aude og Boje Lundgaard vandt i 1982 konkurrencen om at tegne museet. Det ligger på en naturskøn grund med udsigt over Kolding Fjord.

Projektets grundelement er en lang mur, som snor sig ned ad grunden. Muren begynder ved parkeringspladsen og løber gennem parken, som den deler op i en vestlig og en østlig del. Herefter fortsætter muren ind i selve museumsbygningen, hvor den bliver en lang gang – den såkaldte museumsgade. Museumsgaden strækker sig i hele bygningens længde.

Til museumsgadens ene side ligger udstillingsrummene, der alle har forskellig størrelse, form, loftshøjde og belysning. Huset ligger på et skrånende plan. Museumsgadens gulv følger faldet, mens det svagt hvælvede loft forbliver vandret. Det betyder, at loftshøjden øges ned gennem bygningen – både i gaden og i udstillingsrummene. Udstillingsrummene udgør et dynamisk og flydende forløb af rum, der fastholdes af den stringente museumsgade.

Den sidste etape af den lange mur adskiller museets parkeringsplads fra skulpturhaven. Den blev opført i 1996 efter idé af billedkunstneren Finn Reinbothe. Samme år blev Trapholt Kunstmuseum udvidet med et underjordisk møbelmuseum, der er forbundet med det øvrige museum via en rotunde. Desuden byggede museet en særudstillingssal, som er placeret parallelt med muren.

Trapholt Kunstmuseum er et meget prisbilligt anlæg, der illustrerer, at modernismens arkitektur godt kan realiseres på et lavt budget.