Tullinsgade: Verdens mindste hotel

Byrum

533
Thomas Høyrup Christensen CMC

På en kort afstikkervej, formet som en boomerang mellem Gammel Kongevej og Værnedamsvej, sprudler de lokales kreativitet.

Tullinsgade er nem at overse, men svær at glemme. Når du først har været én gang igennem, vil du gerne tilbage, for der er masser at udforske. Først og fremmest Tullinsgade nr. 1. En mini-kaffebar med et 12 m2 hotel på toppen. Velkommen til Central Hotel & Café. Det lillebitte pittoreske hus ligger klemt mellem lejlighedsbyggerier, og de lokale møver sig sammen indenfor og foran. Kaffebaren og hotellet ejes af den lokale restauratør og tidligere scenograf Leif Thingtved, som selv har bygget hver eneste detalje i hotellet og elsker vintage, hyggelige omgivelser og 50’er-vibes. Hotellet er fuldt booket af danske og udenlandske gæster, og de internationale medier er vilde med at skrive om det.

Drevet af de lokale

Lidt længere nede ad gaden ligger CAN Family, en kunst-keramik-musik-galleri-butik, som ejes og drives af en familie på fire. Moren Stine er illustrator og art director, og faren Martin er kunster og pladesamler. Sammen med deres to piger har de skabt et miniunivers af farver, humor og et samlingspunkt for resten af gaden. 

Fortsætter man videre rundt om hjørnet, ligger boghandlen Thiemers Magasin. Som alt andet i Tullinsgade er det ikke en hvilken som helst boghandel. Det er også et lokalt knudepunkt med blandt andet udstillinger, skrivekurser og diskussionsklubber, drevet af de lokale selv. 

Den menneskelige skala

Tullinsgade er et godt eksempel på det, man i arkitektsprog kalder ”den menneskelige skala”. Tullinsgade ser ikke ud af meget fra 1. etage og op. Alt det spændende er i øjenhøjde. Så man kan sige, at gaden er indrettet godt i forhold til at kunne opleves gennem en menneskekrop, der bevæger sig i gadeplan. Nye byområder med mange højhuse beskyldes jævnligt for at have glemt den menneskelige skala, men her i Tullinsgade er der ingen tvivl. Her er en urban summen af snak og biler og en duft af kaffe, som pirrer vores sanser og gør, at vi føler os godt tilpas.

Fakta

  • Tullinsgade er opkaldt efter forfatteren Christian Tullin, rundt om i området er der flere digtere/forfattere bl.a. Oehlenschlægersgade og Saxogade
  • Gavlmalleriet ved siden af Central Hotel & Café er udført at HuskMitNavn, en af Danmarks dygtigste graffitikunstere

I nærheden

Vil du se mere streetart/graffiti, så skal du ikke lede længe. På gavlen af bygningen ved Tullinsgade 21 er det irske Conor Harrington.  På Saxogade har Brooklyn baserede graffitimaler Maya Hayuk malet. På Oehlenschlægersgade er det den kinesiskfødte DALeast. På Jagtvej kan du finde skaberen af Obey, Shepard Fairey og sidst og nok også mindst. På H.C. Ørstedsvej kan du finde en lille Banksy rotte.