Vikingeskibsmuseet: Udskældt mesterværk i forandring
Kultur
Vikingeskibsmuseets skibshal fra slutningen af 60’erne er et internationalt mesterværk, som har mødt omfattende kritik. Bygningen er konstant truet af stormflod, men dens filosofi er så gennemført, at den nok skal leve videre.
Man skal ikke mere end tre skridt indenfor døren, før man oplever storheden. Landskabets smukke horisontlinje og fjorden bliver rammet ind af en gigantisk glasvæg med kvadratiske vinduesfelter.
Midt i det hele svæver de fem spinkle, elegante vikingeskibe, som stykke for stykke blev genskabt i Vikingeskibsmuseets store hal gennem museets første 24 leveår. Bygningens beton er så spinkel, som ingeniørerne kunne forsvare at bygge den, men danner det næste lag i formidlingen: Bygningen er moderne, retlinet og brutal i sit formsprog som kontrast til den poesi og lethed, vikingeskibene er bygget med.
Brutalisme i særklasse
Selvom Vikingeskibsmuseet er blevet kritiseret kraftigt, særligt for at vende ryggen til byen, har bygningen status som et internationalt mesterværk indenfor brutalismen, blandt andet på grund af de to ovennævnte kvaliteter.
Brutalismens rå betonformer er en væsentlig del af museets æstetik. Funktionalismens forkærlighed for beton udviklede sig i 1950’erne, hvor udenlandske arkitekter begyndte at anvende materialet på en fri og rustik måde. I Danmark kulminerede denne tendens blandt andet med Vikingeskibshallen, hvor betonkonstruktionerne står ubearbejdede og synlige – en ærlig arkitektur, hvor alle konstruktioner og led træder frem.
Klimaforandringer truer museet
Hallen er tegnet af Erik Christian Sørensen, som har skabt en stor montre, hvor skibene præsenteres i en balanceret kontrast mellem forfinede materialer og brutalismens råhed. Skibene ligger i bassiner af søsten, mens vandet fra Roskilde Fjord skyller mod museets store glaspartier – en iscenesættelse af skibenes naturlige element, der gør historien nærværende.
Men netop museets placering – så tæt ved fjorden – er blevet dets største udfordring. I 2013 blev bygningen ramt af stormen “Bodil”, hvor vandstanden steg til 2 meter over normalen i Roskilde Fjord. Vandet stod op over museets ruder, der trods forstærkninger var ved at sprænges.
En ny fremtid for Vikingeskibsmuseet
I 2018 blev Vikingeskibshallen affredet for at muliggøre et nybyggeri. Stormfloder og klimaforandringer truede den ikoniske brutalistiske bygning, og planerne om et nyt hjem for de uvurderlige vikingeskibe satte spørgsmålstegn ved hallens fremtid. Dens skæbne syntes beseglet – bygningen skulle rives ned.
Men skæbnen tog en drejning. Den nye udstillingsbygning skulle opføres et andet sted på museumsområdet – og altså ikke på bekostning af den eksisterende hal.
I 2028 flytter de uvurderlige vikingeskibe til en ny, klimasikret udstillingsbygning, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Museet placeres på højere terræn for at beskytte skibene mod fremtidige stormfloder, mens det omkringliggende landskab omdannes til en strandeng, der kan absorbere vandmasser og genskabe den oprindelige flora.
Selvom skibene får et nyt hjem, vil Vikingeskibshallen bestå – ikke som et fortidslevn, men som et bevaret kulturikon, tilpasset en ny tid og nye formål.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.