VEGA – Folkets Hus: Klassisk funkis til det musikglade publikum

Kultur

800
© Rasmus Hjortshøj
 

Prince, Coldplay, Kylie Minogue, David Bowie og talrige andre kunstnere har de sidste 25 år gæstet VEGAs højloftede sale, mens publikum har stået skulder mod skulder og sunget i kor sammen med deres store idoler. Gennem syv årtier har VEGA fungeret som et pulserende hjerte og samlet både politikere, københavnere, musikere, musikelskere og de festglade mennesker.

I VEGAs tre sale; Store Vega, Lille VEGA og Ideal Bar, har folk kunne besøge og undersøge bygningens skæve facetter, der repræsenterer datidens funktionalistiske stilart. Huset er tegnet af Vilhelm Lauritzen og slog første gang dørene op i 1956 som VEGA – Folkets Hus. Huset fungerede som højborg for den danske arbejderbevægelse i mange årtier. 

Arbejderbevægelsen drejede nøglen om i 1990’erne og efterlod Folkets Hus til forfald. Kunsteren Bjørn Nørgaard besøgte det forladte hus årene efter og sammen med Svend Auken fik de fredet huset i 1994, hvilket gjorde VEGA til den yngste fredet bygning i Danmark. En gennemgående restaurering tog form og i 1996 kunne huset igen slå dørene op for danskerne og byde vel-kommen til VEGA – musikkens hus, der i dag afholder 350 koncerterarrengementer årligt. 

VEGA er stadig den dag i dag et mesterværk i særklasse. De mørke træpaneler, mørke mahognigulve, friser og gennemførte originale detaljer som gelændere og lamper, gør huset til en arkitektonisk perle i klassisk skandinavisk stil. Al interiør designede Vilhelm Lauritzen selv, hvilket gør dørhåndtag, lysekroner, stikdåser, møbler, de detaljerede træpaneler og labyrintiske trappeløb til en integrereret del af bygningen. 

I nærheden

Den klassiske funkisbygning er placeret på det pulserende Vesterbro i København med Enghave Plads og metroen lige uden for døren. 
Bygningens udvendige facade består af et tre etager højt facaderelief udført af kunstneren Dan Sterup-Hansen. Vilhelm Lauritzens nordiske arkitektur gør – sammen med det store kunstværk på facaden – bygningen til et kendetegn for kvarteret omkring Enghavevej i København. 

Sted

Vesterbro

Arkitekt

Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Bygherre

Arbejdernes Fællesorganisation

Samarbejdspartner

Birch & Krogboe
Rambøll

Kunstner

Dan Sterup-Hansen

Opført

1956

Renoveret

1996