Vadehavscentret i Wilhelmshaven

Kultur

533
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Når krigshistorie og moderne arkitektur mødes

En betonbunker pakket ind i glas. Dorte Mandrup er arkitekten bag det kommende vadehavscenter i Wilhelmshaven, Trilateral Wadden Sea World Heritage Partnership Center, som rummer masser af historie.

Under 1. og 2. verdenskrig spillede Wilhelmshaven en vigtig rolle som krigs- og flådehavn. I dag er kaserneområdet væk, og det eneste tilbage er en bunker, som ikke kan fjernes. Dorte Mandrup har derfor valgt at integrere denne bunker fra krigstiden som en vigtig del af det nye besøgscenters æstetik og funktion. Indvendigt er bunkeren et udstillingsforum og bruges som fundament til at komme op i højden. Det er nemlig kun fra toppen af bunkeren, at vadehavet kan ses.

Den nye bygning skal huse den trilaterale administration for beskyttelsen af Vadehavet. Ud over det kommende center i Wilhelmshaven, står Dorte Mandrup bag vadehavscenteret i Ribesamt det kommende Wadden Sea World Heritage Centre i Groningen-provinsen på Hollands nordkyst.

 

Vidste du at?

  • Tilbage i 1800-tallet besluttede kejser Wilhelm at placere en flådehavn i Wilhelmshaven på grund af den naturlige bugt i landskabet 
  • Bunkeren kommer til at regulere temperaturen i den nye bygning – om sommeren afkøle og om vinteren opvarme
  • Vadehavet strækker sig 500km langs den danske, tyske og hollandske kyst
  • Det kommende vadehavscenter hedder Trilateral Wadden Sea World Heritage Partnership Center, da det bliver centrum for det trilaterale vadehavssamarbejde mellem Holland, Tyskland og Danmark