Nationalromantik
Nationalromantisk arkitektur er en arkitektonisk stilart, der udviklede sig i løbet af 1800-tallet og var populær i Europa og Skandinavien. Nationalromantikken opstod som en reaktion på den tidligere neoklassiske stil.
Nationalromantisk arkitektur betonede en nations eller regions kulturelle identitet og historie i sin design. Denne stil var ofte karakteriseret ved brugen af lokale byggematerialer og traditionelle håndværksmetoder.
I Danmark blev nationalromantisk arkitektur særligt populær i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Blandt de mest kendte eksempler på denne stil i Danmark er Grundtvigs Kirke i København, som er kendt for sin store tårn og dens dekorative glasmosaikvinduer.
Andre kendte eksempler på nationalromantisk arkitektur i Danmark inkluderer Aarhus Rådhus og Marselisborg Slot, begge i Aarhus, som er kendt for deres detaljerede udskæringer og brug af lokale byggematerialer såsom granit.
Nationalromantisk arkitektur fortsatte med at påvirke arkitektur i Danmark og andre lande i årtierne fremover og har haft en betydelig indflydelse på den måde, byer og bygninger er blevet designet og bygget i dag.