Havnen er din

Udstillingsperiode

22. marts - 16. juni 2013

Kurateret af

Havnen er din’ var udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Københavns Museum, Københavns Kommune og Gehl Architects.

Støttet af

Projektet er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Realdania og Nordea-fonden.

Med udstillingen ‘Havnen er din’ satte Dansk Arkitektur Center fokus på den rivende udvikling i Københavns inderhavn. En udvikling, der peger frem mod en involverende, inddragende, åben og folkelig oplevelseshavn for byens borgere.

Anmeldelser:

Berlingske giver udstillingen 5 stjerner

“Dansk Arkitektur Center fortæller i ny udstilling om Københavns Havns fortid og fremtid. Udstillingen henvender sig til alle, der er interesseret i en bedre, sjovere og sundere by. Læs mere her

Blandt kvaliteterne ved Dansk Arkitektur Centers nye udstilling er, at den henvender sig til en bred kreds af interesserede.

Et arkitekturinstitut har mange opgaver. En del af mere snæver, arkitektfaglig karakter. Det har ofte resulteret i lidt blege udstillinger i Strandgade. Fagligt relevante, bevares, men navnlig for en mindre kreds af særligt interesserede. Arkitekturformidling kan være svært. Det er ellers vigtigt, for det er noget, der kommer os alle ved. Arkitektur er den kunstart, man ikke kan slippe for.

‘Havnen er din’ er alt andet end en snæver udstilling. Den behandler også et emne, der vedrører alle hovedstadens beboere samt dens gæster. Havnen er vores allesammens. I dag. Sådan har det ikke altid været.”

Børn i Byen giver udstillingen 4 stjerner

“Vi giver udstillingen fire ud af fem stjerner, da den formår både at oplyse og vække nysgerrigheden på flere planer, så såvel små som større børn og deres voksne føler sig klogere på havnens betydning og funktion. Vi forlod udstillingen med lyst til at trodse forårskulden og trave en tur ved havnen og glæde os over, at der allerede nu er flere tiltag på vej, som vil bringe yderligere liv ned til vandet.” Læs mere her

‘Rundt om havnen’ er den nye søndagstur

Københavns Havn er byens nye, store byrum. Inderhavnsbroen, Cirkelbroen og flere andre broer gør, at det er muligt at gå en søndagstur rundt om havnen.

Fra militær og industri til kulturbyggeri og nye muligheder

Københavns Havn er dermed for alvor kommet tilbage til byen og til borgerne. Efter en lang historisk udvikling der gradvist har tømt havnen for militære anlæg, industri og handel er havnen i dag først og fremmest et kulturelt og rekreativt område – med masser af uudnyttede muligheder. En række ildsjæle, foreninger, virksomheder, fonde og Københavns Kommune arbejder i disse år på at fylde havnen med liv ved at skabe nye aktiviteter, broer og byggerier.

Havnebadene og andre pionerprojekter

Pionerprojekter som havnebadene, Skuespilhuset og Bryggebroen har vist vejen frem og vi står lige nu på tærsklen til en ny fase i byens udvikling, hvor bylivet fra centrum omkring Strøget vil trække ned omkring havnen og resultere i en helt ny og levende havnefront.

Kampene om havnen

Med ‘Havnen er din’ ønskede Dansk Arkitektur Center at engagere byens borgere og besøgende i havnens udvikling. Vi ville vise hvordan havnen gennem tiden har været skueplads for arbejdskampe, kulturkampe og tvekampe mellem offentlige og private aktører – mellem græsrødder og politikere – mellem ejere og brugere. Vi ville vise hvordan havnens forandring er skabt i et spændingsfelt mellem tilfældigheder, planlægning og benhård business. Og vi ville give stemme til en række af de mennesker som var med undervejs.

Havnen er din – brug den!

Mange planer og drømme er kuldsejlet og andre er båret igennem, og vi er på ingen måde løbet tør for ideer og visioner, der kan være med til at forme havnens udvikling i fremtiden – tværtimod. Dem kunne man også opleve i ‘Havnen er din’. For havnen er et produkt af byen og samfundet – og i sidste ende af de mennesker, som sætter sig for at være med til at præge den.