Amerika Plads

Bolig

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Den tidligere frihavn i det nordlige København er omdannet til et tæt kvarter kaldet Amerika Plads. Stedets karakter er en del mere international end det traditionelle København med særligt robust og tæt byggeri.

I dag har den tidligere frihavn i den nordlige del af Københavns havn fået en anden funktion som boligområde under navnet Amerika Plads. Store bygningskomplekser er skudt i vejret, og flere er på vej. Der er blevet etableret i alt ni karreer, der rummer omkring 650 boliger, 2.500 arbejdspladser og 130 hotellejligheder. For boligernes vedkommende er der tale om leje- og ejerlejligheder i den dyre ende.

Generobring af havnen

Byområdet er skabt i tæt samarbejde mellem Københavns Kommunes By & Havn og private udviklings-virksomheder. Det hollandske arkitektfirma West 8 med Adriaan Geuze i spidsen har udarbejdet helhedsplanen for området. Visionen var at skabe et tæt og aktivt bymiljø præget af store bygningskomplekser, der varierer i form og højde.

I gadeplan er der mulighed for at etablere butikker og cafeer ud mod en langstrakt plads midt i området. I den nordlige ende af pladsen ligger den over 100 år gamle Frihavnsstation, som i forbindelse med etableringen af Amerika Plads er blevet gennemrenoveret. Nord for pladsen er der adgang til og fra DFDS’ færgeterminal og færgerne til Oslo.
Overordnet har West 8 med planen for Amerika Plads forsøgt at udnytte industriens udflytning til at erobre havnen tilbage til københavnerne. I forsøget på at skabe et kvarter med liv det meste af døgnet er erhverv og bolig blevet blandet.

Højhuse spænder kvarteret ud

Husene på Amerika Plads tegnes af forskellige arkitekter. Området fik i 2004 et pejlemærke i den nordlige ende i form af arkitektvirksomhedens Arkitemas Kobbertårn, der huser et advokatfirma.
I begyndelsen af 2006 var der byggestart på et andet højhus i den sydlige ende, kaldet Fyrtårnet. I modsætning til Kobbertårnet er Fyrtårnet et boligbyggeri. Sammen afgrænser de to højhuse på henholdsvis 15 og 16 etager bydelen.

Udadtil bliver en af de store udfordringer at integrere Amerika Plads med det nærliggende Østerbro. De to bydele adskilles nemlig på bastant vis af jernbanen og Kalkbrænderihavnsgade. Langelinjebroen er et forsøg på at integrere de to bydele.
Med udbygningen af hhv. Marmormolen og Nordhavnen, som Amerika Plads grænser op til, vil adgangsforholdene nødvendigvis blive forbedret.