Balancen i Ry: Skønheden i materialerne

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

I Ry på Silkeborg-egnen findes en serie af boligfællesskaber, som går under navnet Balancen. Det første ud af flere er skabt til voksne over 50.

Af Eva Ørum

Ry har en ualmindeligt smuk beliggenhed lidt syd for Aarhus direkte ved Gudenåen. Der ligger en del store huse i en større omkreds omkring den lille by, og i 1970´erne blev en del af dem til kollektiver, nogle eksisterede i mange år. Nu er der atter opført boligfællesskaber på egnen. Denne gang er de bygget til formålet.

Fristed for seniorer

Under navnet ”Balancen” findes det såkaldt 50+ fællesskab og er ifølge den drivende forening skabt og indrettet til alle dem, der nyder den fase af livet, hvor der ikke længere er børn, der skal passes. Således er fællesskabet for voksne med lysten til at dyrke den tredje alder fuldt ud.

Stedet består af 33 boliger som ligger samlet i små klynger omkring et centralt strøg. Her finder man fælleshuset med spisekøkken, atelier og værksted, gæsteværelser og et orangeri.

Genbrugsmaterialer så snart det er muligt

Alle boligerne er opført i træ og byggeriet er baseret på bofællesskabets fire værdier: natur, sundhed, klima og ressourcer. Der er brugt genbrugte byggematerialer, over alt hvor det har været muligt, og særligt fælleshuset kalder på opmærksomhed med sine gavle af ubehandlet træ og facader af rustrøde pandeplader.

Tegn på en ny tid

For 10-15 år siden ville mange nok have tænkt at et boligfællesskab med materialer som disse og værdier som her ville være for græsrødder. Sådan er det ikke i dag. Over alt i landet bliver der opført boligfællesskaber, ikke mindst til såkaldte seniorer.

Som det ultimative tegn på, boligfællesskaberne ser ud til at slå permanent igennem er, at stort set alle de store ejendomsudviklere herhjemme investerer i opførslen af mange af denne type boliger i disse år. Tendensen er opadgående og baseret på det syn, at vi får mere ved at dele mere.