BLOX: En provokation på havnefronten

Kultur

800
© Rasmus Hjortshøj
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Tilhængerne kalder BLOX et ‘must-see’ og glæder sig over de mange aktiviteter i huset. Modstanderne taler om ‘bastarden på Bryghusgrunden’ og ‘en sand øjebæ’.

Arkitekterne fra den hollandske tegnestue OMA er ikke bange for at provokere, og med BLOX har de formået at skabe masser af opmærksomhed og offentlig debat. Den flaskegrønne bygning med de mange stablede kasser har både indædte tilhængere og modstandere. Uanset hvad man mener om BLOX, har bygningen skabt liv på en ellers ret øde plads i byen.

Opbygningen med de stablede kasser skal lede tankerne hen på de containere, der engang fyldte havnen. Og de grønne nuancer i facaden et forsøg på at spejle vandet i havnen og de irgrønne københavnske kobbertårne.

Byen og vandet forenes

BLOX er bygget både over og under en vigtig indfaldsvej, som løber tværs igennem bygningen. Som fodgænger kan man gå gennem bygningen, ned under gadeniveau og på den måde komme fra byen ud til havnefronten og springe i vandet uden at skulle krydse vejen.

Fra caféen i Dansk Arkitektur Center, på toppen af BLOX, får man desuden et fantastisk udsyn over Københavns Inderhavn og centrum af byen.

Pulserende mødested for mennesker

BLOX er finansieret af den filantropiske forening Realdania, som har ønsket at skabe et mødested for både københavnere og turister – og et kraftcenter for byudvikling. For mange er BLOX blevet synonym med Dansk Arkitektur Center, men bygningen også Dansk Design Center og BLOXHUB – et kontorfællesskab med startups, etablerede virksomheder og organisationer inden for bæredygtig byudvikling. Derudover rummer bygningen også boliger, designshop, legeplads, caféer og et fitnesscenter.

I nærheden af BLOX

Dansk Arkitektur Center og BLOX er en del af Københavns Kulturkvarter, som byder på en bred vifte af kulturtilbud i centrum af København. Herfra er der kun en kort gåtur til Den Sorte Diamant, Nationalmuseet, Tivoli og Christiansborg, for blot at nævne nogle få. Hvis du vil udforske resten af byens arkitektur, tilbyder DAC guidede ture til de mest spændende steder. Du kan også hente DACs arkitektur-app og udforske byens arkitektur på egen hånd.