BLOX: En provokation på havnefronten

Kultur

800
Rasmus Hjortshøj

Tilhængerne kalder BLOX for et ’must-see’ og glæder sig over de mange aktiviteter i huset. Modstanderne taler om ‘bastarden på Bryghusgrunden’ og ‘en sand øjebæ’.

Arkitekterne fra den hollandske tegnestue OMA er ikke bange for at provokere, og med BLOX er det lykkedes dem at skabe masser af opmærksomhed og offentlig debat.  Den flaskegrønne bygning med de mange stablede kasser har både indædte tilhængere og modstandere. Hvad end man mener om BLOX, så har bygningen skabt liv på en ellers ret øde plads i byen.

Mens de stablede kasser skal lede tankerne hen på de containere, der engang fyldte i havnen, så skyldes de grønne nuancer i facaden et ønske om at spejle vandet i havnen og de irrede københavnske kobbertårne. 

BLOX er bygget både over og under en vigtig indfaldsvej, som løber tværs igennem bygningen. Som fodgænger kan man gå gennem bygningen, ned under gadeniveau og på den måde komme fra byen ud til havnefronten og springe i vandet uden at skulle krydse vejen.

BLOX er finansieret af den filantropiske forening Realdania, som har villet skabe et mødested for både københavnere og turister – og et kraftcenter for byudvikling. Dansk Arkitektur Center viser sine udstillinger i BLOX, som også huser Dansk Design Center og BLOXHUB  – et kontorfællesskab med start-ups, etablerede virksomheder og organisationer indenfor bæredygtig byudvikling. Bygningen rummer også boliger, designshop og et fitnesscenter. Fra cafeen på toppen af BLOX får man et fantastisk udsyn over inderhavnen.