Børnebyen ved Glyptoteket

Skole

800
Illustration: Tegnestuen Vandkunsten
 

Blandt ikoner som Glyptoteket og Tivoli ligger Børnebyen. Udadtil spiller huset op til sine prominente omgivelser. Indadtil åbner sig et blødt og fleksibelt univers for børn.

Midt i Kongens København på den prominente adresse Ved Glyptoteket, kiler en ny daginstitution sig ind. Det er ikke ubetinget let at placere en legende og dynamisk børnehave i et gammelt, tæt kvarter med markante arkitektoniske udtryk som Politigården, Tivoli og Glyptoteket. Ikke desto mindre er det lykkedes Vandkunsten at tegne en bygning, der tilbyder børnene en fleksibel og funktionel ramme, der samtidig spiller værdigt op til omgivelserne.

Lav bygning med flere hensyn

Vandkunsten har løst opgaven med en lav bygning i to etagers højde. Facaden fungerer som en beskyttende mur mod den trafikerede Tietgensgade, mens den åbner mere op på den mere rolige gade Ved Glyptoteket. Her ligger hovedindgangen, akkompagneret af en lille åben plads, der sikrer et frit kig til Glyptoteket, når man spadserer fra Hovedbanegården og ned langs Tivoli ad Tietgensgade. Det er ligeledes en hilsen til de mange karakteristiske, afskårne hjørner i området.

Slægtskab med omgivelserne

Bygningen er opført i pudsede bloksten, der giver tyngde og modspil til omgivelserne trods den relativt lave højde. Blokstenene er pudset, så de modsvarer Politigårdens fine, glatte og meget stoflige udtryk. Små forskydninger i facaden spiller sammen med den detaljerigdom, der findes i den omkringliggende arkitektur. En stor del af den øvre etage bliver brugt til en taghave. På den måde opstår et grønt samspil mellem institutionen og Glyptotekshaven. Her refererer stålpergola og tætte rækværk til både Tivoliskoncertsals facade og det smukke støbejernsgitter omkring Glyptoteket.

Fleksible og samlende rum

Inden for samles huset af et stort fællesrum, der forbinder første og anden etage med en centralt placeret trappe. Som husets centrum bliver rummet lyst og åbent mod anden etage. Her er der etableret ovenlys, der giver både lys og himmelkig. Grupperummene er adskilt af foldevægge. Det giver fleksible rum der kan slås sammen, hvis der for eksempel er cirkusopvisning og adskilles til mere intime rum, når der bliver læst højt. Rummene er smalle, så de dels er gennemlyste og dels har visuel kontakt både til gaden og til legepladsen. Fra små karnapper kan børnene følge med i byens liv og få en eventyrlig udsigt til Tivolis gamle have.

Måltider, sanselighed og natur i centrum

Det er desuden muligt at bevæge sig direkte fra fællesrummet ud til legepladsen gennem et stort væksthus. Institutionens pædagogiske profil kredser nemlig om mad, måltider, sanselighed og natur. Så selvom institutionen ligger i byen, er naturen i centrum – bogstaveligt talt: Det store væksthus udgør husets hjerte, der forbinder alle institutionens dele og fungerer som blød overgang mellem ude og inde. Her kan børnene opleve naturens gang og være med til at gro deres egne grøntsager, som de bagefter tilbereder i det åbne køkken, der er centralt placeret i fællesrummet.

Legeplads med sjov for alle

På legepladsen er der plads til sjov for alle uanset alder og yndlingsleg. Sandkasse, mooncarbane, klatrestativer og legehuse fylder pladsen, og bliver man træt af at bage sandkager, kan man gå på opdagelse i det store grønne område med junglesti, naturtrappe, sansehave, bærbuske, bakker og bålplads. En stor legetrappe forbinder legepladsen med den mere intime tagterrasse, hvor man kan trække sig tilbage, dufte til blomsterne, der snor sig op ad pergolaen og tage sig en slapper under solsejlet.