Bofællesskabet Jystrup Savværk

Bolig

Boligfællesskabet Jystrup Savværk
Photo: Copenhagen X
 

I Bofællesskabet Jystrup Savværk er arkitekturen medvirkende til at skabe et fællesskab mellem beboerne. Fællesarealer udgør en stor del af den enkelte boligs rum.

Hvordan kan boligen vise en holdning til fællesskab og socialt samvær?

I Bofællesskabet Jystrup Savværk hænger den arkitektoniske udformning tæt sammen med beboernes ønske om fælles ansvar for børnenes trivsel, økologisk drift og socialt samvær.

Byggeriet er tegnet af Tegnestuen Vandkunsten i 1983 i tæt samarbejde med de oprindelige beboere.
Bofællesskabet består af 21 lejligheder i fem forskellige typer og størrelser. De mindste er tiltænkt enlige eller par uden børn, og de største er tiltænkt familier med børn. Lejlighederne bindes sammen af to glasoverdækkede fællesarealer kaldet ‘gader’. Gaderne er opvarmet ved solenergi og fyldt med planter og frugttræer.

Gaderne mødes i et ‘fælles hus’, som rummer vaskerum, bibliotek, værksteder og fælles spisested, hvor beboerne spiser sammen seks dag om ugen. Her findes også forskellige fælles børneværelser til henholdsvis små og større børn.

Fællesarealet huser tillige supplements-rum, som bliver kaldt ‘s-rum’. Det er værelser med toilet og bad, som kan lånes til overnattende gæster.

De to gader danner en 90 graders vinkel som omslutter en fælles udendørs have med fodboldbane.

Lejlighederne findes i både en og to etager. De forskudte niveauer sikrer alle lejligheder sollys og udgang til udendørs opholdssteder. Sydvendte lejligheder har udgang til terrasser og haver, mens nordvendte lejligheder har egen indbygget altan.