Budolfi Plads: Parkeringspladsen der blev et grønt byrum

Byrum

800
© Bibi Weismann
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Budolfi Plads i centrum af Aalborg er som et grønt og pulserende hjerte, der pumper liv ud i den nordjyske by. Her er et slidt parkeringsareal blevet omdannet til et naturskønt og inviterende byrum.

På Budolfi Plads i centrum af Aalborg kan man få et lille skud natur midt i den travle hverdag. Her kan byens borgere nemlig gå på opdagelse blandt grønne træer og frodige bede eller tage et hvil på en af pladsens specialdesignede liggestole. Men sådan har det ikke altid været. I mange år var området domineret af et gråt og nedrivningsparat parkeringsareal. Pladsens skæbne havde været til debat i flere år, da det i 2015 endelig blev besluttet at omdanne arealet til fordel for byboerne.

Byliv frem for bilisme

I dag ligger Budolfi Plads som et hævet, grønt byrum. Trafikken er ledt uden om pladsen, og med parkeringspladser diskret placeret under jorden er byrummet blevet givet tilbage til aalborgenserne. Og netop ønsket om at skabe rum for byliv frem for bilisme viser sig tydeligt i pladsens udformning. Landskabsarkitekternes hovedgreb er enkelt, men effektivt: Med et snoet stisystem kobler pladsen sig på Aalborgs netværk af gamle gader og byrum og inviterer forbipasserende til at bevæge sig opad i et kurvet forløb mod pladsens grønne byhave. Her er plads til ophold, leg og bevægelse.

Et byrum for de mange

Tilgængelighed og mangfoldighed har fra start været et nøgleord for udformningen af pladsen. Med en hel pallette af bevægelsesmuligheder har man sikret, at også borgere med barnevogn, blindestok eller kørestol kan få glæde af byrummet. Budolfi Plads er nemlig til for de mange, og derfor finder man her ikke kun snoede grusstier og varierende trappeforløb, men også en kørestolsvenlig rampe, ledelinjer til svagtseende og en elevator.

Byudvikling med øje for helhed

Det grønne byrum er et aktiv for hele byen, for Budolfi Plads er blevet omdannet med øje for områdets helhed. Pladsen er omkranset af nye bebyggelser, der indeholder både boliger, butikker og en café. Det sikrer, at der er mennesker og liv i området hele døgnet rundt. Ved at fjerne trafik og tilføje beplantning er der desuden skabt gode betingelser for et rigt byliv. På denne måde viser transformationen af Budolfi Plads, hvordan nye bykvaliteter kan opstå, når gråt omdannes til grønt, og naturen gøres til en aktiv del af byudviklingen.