Flintholm Plejeboliger

Institution

800
Photo: Frederiksen-Knudsen
 

Helt centralt i det nye byområde Flintholm, er der bygget ældreboliger af god kvalitet med åbne grønne omgivelser.

Ved Flintholm Station i Frederiksberg Kommune er kvarteret i fuld gang med at forandre sig fra industriområde til splinternyt boligområde, et nyt bykvarter på vej.

Som led i forandringen blev den futuristiske Flintholm Station med det 5.000 m2 store glastag indviet i 2004. Stationen var det første markante tegn på, at her kommen ny bydel med navnet ‘Flintholm’.

Bydelen ligger på kanten af Frederiksberg, og det er Frederiksberg Kommune, der har udviklet det 100.000 m² store område.

Udover boliger er der opført institutioner, butikker, erhverv, kulturhus, nye veje og pladser og store, grønne arealer. En række åbne karreer med en gennemgående park binder de nye boligblokke sammen. Centralt i parken ligger Flintholm Plejeboliger.

Flintholm Plejeboliger

Flintholm Plejeboliger består af 50 boliger til ældre mennesker opført i en 5-etagers ellipseformet bygning.

På de fire øverste etager er der boliger, og stueetagen indeholder ud over hovedindgang og adgang til parken alle servicefunktioner og personalefaciliteter.

Fællesskabet i centrum

Bygningen er tegnet af Frederiksen & Knudsen Arkitekter under mottoet “Fællesskabet i centrum”. At fællesskabet er i fokus ses bl.a. ved, at de fleste traditionelle gangarealer er skrottet til fordel for store fællesarealer, som begynder direkte ude foran hver bolig.

Alle 50 boliger er placeret langs ydervæggene i den ellipseformede bygning. Beboerne træder altså direkte fra hoveddøren ud i områder og fællesrum, som består af siddegrupper, spisepladser, fælleskøkken og tv-hjørne.

Ellipsen

At bygge i fem etager var faktisk en stor udfordring, fortællerThomas Kröll fra Frederiksen & Knudsen Arkitekter. Bygningen måtte ikke være højere end 16,5 meter, så for at få plads til den sidste etage er stueetagen delvist sænket ned i grunden.

Thomas Kröll forklarer også grunden til bygningens ellipseform:

“Mottoet for projektet var som sagt fællesskabet i midten, men hvordan laver man en bygning, der understøtter dette? Ellipseformen er god, fordi den presser bygningen sammen, så arealet i midten bliver smallere og dermed nemmere at forbinde direkte til alle beboernes lejligheder. På den måde er formen med til at understøtte tanken om færre gang-arealer og flere direkte mødesteder forbeboerne”.

Fritstående, kompakt bygning

Frederiksen & Knudsen Arkitekter ønskede, at plejecentret skulle være en fritstående bygning på trods af en forholdsvis lille byggegrund og nabobygninger meget tæt på. Det viste sig at være en udfordring, som ellipseformen også var med til at løse. Ved at trække bygningen ud i en ellipse, fik bygningen en form, som passede bedre til grunden samtidig med, at den blev særdeles kompakt.

 

Sted

Frederiksberg

Arkitekt

Frederiksen & Knudsen Arkitekter

Bygherre

Frederiksberg Ejendomme

Ingeniør

Lemming & Eriksson

Entreprenør

NCC

Opført

2007
 

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.