Hjørnet ved Kihoskh: Hvor kosmopolitterne slår rødder

Kultur

800
Simon Bang CMC

Hvis det moderne Vesterbro har et hjerte, vil man kunne mærke det særligt stærkt ved den lille kolonialbutik på Sønder Boulevard.

Af Eva Ørum.

Kiosker er som regel små skrabede butikker, hvor man lige kan få det basale. Men mange år før, at nogen havde fantasi til at forestille sig Vesterbro som andet end rå og uslebet, indfandt Kihoskh sig på hjørnet af Sønder Boulevard og Dybbølsgade. Det var helt usædvanligt at se kosmopolitisk coolness på de kanter, men kiosken formåede at spiffe butiksgenren op med tegneserier, undergrundsmusik og kolonialvarer til det lokale kundesegment med mange fattige studerende og arbejdsløse. Det var ikke en strategi. Det var ren con amore.

Da Vesterbro forandrede sig, havde Kihoskh allerede dybe rødder i kvarteret. Sønder Boulevard fik igen træer, græs og opholdssteder, og snart kom den lille kolonialvarebutik til at spille en rolle som dynamo for landskabet – ved ganske enkelt at gøre, som den altid havde gjort: tilbyde varer, som ejere og medarbejdere selv kunne lide, til Vesterbros brogede menneskeskare. Uden for blev der opstillet simple borde og bænke, og i dag virker hjørnet næsten som en udvidelse af Sønder Boulevard. 

Hjørnet ligger der, hvor Sønder Boulevard krydser Dybbølsgade. Fra dette punkt kan man se ret langt i alle retninger. Mod højre er der udelivet omkring Kødbyen. Mod venstre er der mere fredelige strækninger med legepladser og moderne børnefamilier. Lige frem mod Enghave Plads fornemmer man starten på det livlige butiksliv ved Istedgade, og vender man sig om, vil man kunne se især den massive cykeltrafik i retning mod Bryggen. 
 

Fakta

  • Kihoskh har fået sit navn efter faraoen i Tintin-tegneserien ’Faraos cigarer’ og har ligget samme sted siden starten af 1990’erne. Der er åbent hver dag fra morgen til 01 eller 02 om natten. 
  • Der brygges både særlige øl og kaffe inden for, og der arrangeres af og til ølsmagning i kælderen.
  • Selvom stedet har kosmopolitisk præg med internationale magasiner og specielle delikatesser, byder sortimentet til enhver tid på noget for alle aldre og præferencer. 

I nærheden

Har man mod på en længere gåtur, kan det anbefales at gå mod Dybbølsgade til S-toget. Herfra kan man gå hele vejen over havnen til Islands Brygge. Undervejs vil man støde på den orange cykelbro, der er hævet over jordniveau.

Skulle man få lyst til at slippe det lokale byliv og i stedet opleve ren æstetik, kan det anbefales at tage på eventyr i metroen, som man fanger på Enghave Plads 400 meter derfra. De nye stationer er et paradis for enhver instagrammer.

Sted

København, Vesterbro

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.