Holmen: Fra krig til kunst
Byrum
Den tidligere Flådestation er i dag omdannet til campus for kunstuddannelserne samt boligområde med en helt særlig stemning fra de tidligere militærbygninger.
Holmen var fra 1690 til 1993 hovedbase for den danske flåde og i samtlige 300 år desuden landets største arbejdsplads. I starten af 90´erne flyttede flere og flere af forsvarets aktiviteter ud fra Holmen og da Flådestation København officielt blev nedlagt og skiftede status til Marinestation i 1993, var vejen banet for et helt nyt byområde med kulturelle uddannelsesinstitutioner, Operaen, erhvervslokaler og boliger i nye og gamle byggerier.
At Holmen har haft samme ejer i 300 år, forklarer måske, at så mange af de gamle værfter, skure, smedjer og haller er bevaret i så god en stand, at en stor del er blevet brugt i dannelsen af det nye kvarter.
Nyt liv i gamle huse
Forsvarets tidligere område består af Frederiksholm, Dok øen, Christiansholm, Nyholm, Arsenaløen, Margretheholm og Quintus. Nyholm og Quintus er stadig en del af forsvarets område. De andre øer er bebygget ud fra ønskerne om at skabe et attraktivt og kreativt byområde.
En stor del af de eksisterende bygninger er omdannet til boliger, virksomheder og institutioner. To bevarede kanonbådsskure er blevet til fælleshus for andelsboligforeningen Halv tolv. I Bådværkstedet fra 1867 er der bygget ejerboliger. Den tidligere motor torpedohal er blevet til det bemærkelsesværdige ejerboligbyggeri, Torpedohallen, med det oprindelige bassin, hvor andre har gårdrum.
Langs Frederiksholms østbred med front mod Christiania ligger de 200 år gamle charmerende kanonbådsskure, der nu især huser mindre kreative virksomheder. Mellem skurenes tage er der sat ovenlys, og der er lagt ny tegl, men skævheder er bevaret. Nye boliger og sommercaféer er også en del af det nye liv på Holmen.
Ny forbindelse
I årene før Inderhavnsbroen stod klar var der store infrastrukturelle udfordringer på Holmen. Lokale beboer følte sig ved afslutningen af koncerter i Operahuset bombarderet af gående, cyklister og billister som alle måtte søge i samme retning. På typisk københavnerfacon har Inderhavnsbroen overrasket alt og alle i antallet af daglige brugere og afhjulpet nogle af de transportproblemer, som før lå på holmen. Det var i sin tid estimeret, at broen ville have 3000-7000 krydsende om dagen. Der har siden vist sig, at over 16.000 mennesker i gennemsnit krydser broen. Inderhavnsbroen er tegnet af Studio Bednarski.
Frodig havnepark
Operaens mange besøgende kommer ofte med offentlig transport eller på cykel. Men mange kommer også i egen bil – og de har hidtil parkeret under de fredede kraner nord for Operaen. Parkeringsforholdene har med andre ord i længere tid trængt til en opgradering- men i en tid med stor byggeaktivitet i København bliver naturen ofte klemt. Derfor er øen syd for Operaen blevet transformeret til parkeringskælder, og terrænet over er omdannet til et grønt frirum til glæde for Københavns borgere og turister. Operaparken har blandt andet fået et væksthus med cafe i midten.
I nærheden af Holmen
Holmen er et større areal, og derfor er der også meget, som grænser op til området. Man kan eksempelvis vælge at cykle mod nord og besøge Refshaleøen, et velbesøgt område der fremstår som et ikon i dansk industrihistorie. I dag er de rå omgivelser og bygninger blevet indtaget af smarte bagerier, cafeer og gallerier. På ’øen’ er der desuden flere steder, hvor du nemt kan hoppe i vandet.
Udforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.