Kalvebod Fælled Skole: Med fokus på bevægelse og lokalmiljøet

Skole

533
Photo: Lundgaard & Tranberg Architects
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Sport og den omgivende natur er rykket helt ind i arkitekturen i den nye skole, der oven i købet åbner stueetagen op for andre, når skoledagen er omme.

Ørestad er et område i København med en af de højeste koncentrationer af unge familier. Kalvebod Fælled Skole er passende beliggende på kanten af Arenakvarteret og blev som et hjem for de 240 elever siden sin åbning i 2018.

Skolen ligger ved Arenakvarterets grønne korridor ‘By fælleden’. Den runde form vender sig udad for at forbinde brugerne med den smukke natur på Kalvebod Fælled i den ene retning til Ørestads centrum samt resten af København til den anden.

Sportshal som omdrejningspunkt

Formen med de 360 grader er lige så praktisk som den er symbolsk. I anerkendelse af skolens fokus på sport og bevægelse giver den plads til en sportshal, der skal være omdrejningspunktet for det daglige skoleliv. Der er blevet indarbejdet plads til lærerforberedelse og lektiecafeer i skolens 11.500 m2 store areal som følge af den nye danske skolereform med længere skoledage. Et stort køkken samt en kantine understreger betydningen af næringsrig kost. Belysning, akustik, holdbare overflader og multifunktionelle rum er formet efter pædagogiske overvejelser.

Meget mere end en skole

Skolen er mere end bare en skole. I bygningens stueetage er der adgang til faciliteterne efter skoletid, så skolen kan udvikle sig til at aktivt kulturhus i lokalsamfundet.

Arkitekterne bag skolebyggeriet, BOGL har således vendt skolen på vrangen. Det betyder, at skolegården er placeret rundt om bygningen i form af forskellige ’øer’, hvor der er plads til forskellige lege og fysisk udfoldelse. Ideen er, at grænsen mellem skole, fritid og lokalsamfundet nedbrydes og skolen som sagt kan forvandles til et kulturhus på kanten af fælleden.

I nærheden af Kalvebod Fælled Skole

Skolen er en ud af flere arkitektoniske perler i Ørestad. Ved bydelens ende, med ansigtet vendt mod Køge Bugt, kan man eksempelvis besøge den omtalte bygning 8-tallet tegnet af Bjarke Ingels. Boligbyggeriet har modtaget meget forskelligt respons siden, det blev opført i 2010, og lige netop derfor er det et besøg værd. Det er også i Ørestad at royal Arena, Bella Sky og VM Bjerget ligger.