Konditaget Lüders: Byens bedste udsigt og genbrug i stueetagen

Byrum

800
Photo: Rasmus Hjortshøj - COAST
 

Der er plads til leg, motion og boldspil på taget af parkeringshuset Lüders. 24 meter over jorden giver Konditaget Lüders et anderledes syn på Nordhavn og byen.

I det tætbebyggede Århusgadekvarter er der kun få åbne pladser. Konditaget Lüders bidrager med et byrum og skal samle funktioner, som normalt er adskilt i byen. Det er det første parkeringshus i Danmark, som har udnyttet taget på den måde. Et supermarked og en genbrugsstation udnytter stueetagen i parkeringshuset.

To diagonale trapper på facaden af parkeringshuset leder til taget i 24 meters højde. Langs trapperne løber en dekorativ frise, der fortæller Nordhavns historie som industrihavn i billeder af vigtige bygninger, personer og virksomheder. 40 plantekasser med grønne klatreplanter vokser sig vej ud over facaden og den indfarvede røde beton.

Når man kommer op på taget, åbner der sig et rummeligt og næsten Mars-lignende landskab. Her træner de seriøse atleter og motionister, mens børnene hopper på trampoliner eller kravler op i reb-tårnet. For dem, der kommer til tops venter et smukt syn over Københavns tårne.

Upcycling i stueetagen

Nærgenbrugsstationen i stueetagen er udformet i samarbejde med Lendager Group. En tegnestue, som er blandt verdens førende inden for såkaldt upcycling. Upcycling adskiller sig fra recycling/genbrug ved ikke nødvendigvis at genanvende et givent materiale på den oprindelige måde, men ved at finde nye måder, hvor ved materialet får en højere værdi.

I nærgenbrugsstationen er 90% af materialerne upcycled, og resultatet taler for sig selv. Det der engang var gamle vindueskarme er nu en smuk mørk væg, der byder velkommen. Genanvendte plastikrør guider en til genbrugspladserne. Arkitekterne har tænkt det som et intuitivt design, som hjælper indbyggerne med lettere at genbruge. I midten er der en byttecentral, hvor de ting, som er for gode til at blive smidt ud, kan byttes. Midten er i øvrigt også tænkt som et samlingspunkt for loppemarkeder, workshops og forelæsninger om genbrug.

Det er en sjældenhed, at arkitekter tegner genbrugsstationer og skralderum, men resultatet her peger på en fremtid, hvor alle funktioner i en bygning rummer et nyt og større potentiale.
 

Fakta

  • Oprindeligt var det meningen, at Konditaget skulle være døgnåbent, men især unge københavnere udnyttede den fantastiske udsigt til andet og mere end aktiv leg. Nu lukker legepladsen klokken 22, hvilket sikrer nattesøvnen for de omkringliggende boliger.
  • Frisen langs trappen er skabt af kunstneren Rama, som ligeledes har stået for det grafiske arbejde på legepladsen og skiltningen hele bygningen rundt. Frisens motiv skal minde om den udvikling, som Nordhavn har gennemgået i sin korte fascinerende historie. Den markerer bl.a. karakteristiske bygningsværker, erhverv og personer som præger Nordhavn.
  • Andre eksempler på arkitektur, der anvender upcycling, kan findes i Ørestad ved Ressourcerækkerne og Upcycling Studios. Der har Lendager Group brugt gamle vinduer, mursten og beton i nye boliger.