Prags Boulevard

Byrum

800
Photo: Kontraframe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Prags Boulevard på Amager er et bilfrit grønt stiforløb, der gjorde en stor forskel, da den blev etableret. Den løber parallelt med den dengang rå Holmbladsgade og gav beboere i kvarteret en helt ny og fredelig strækning, der skabte en ny forbindelse mellem Amagerbrogade og stranden.

I en ikke helt lige linje løber den fra hovedfærdselsåren Amagerbrogade gennem boligkvarterer og industriområder for at ende med havudsigt til Øresund.

I forbindelse med kvarterløftet omkring Holmbladsgade var der et stærkt ønske fra beboernes side om at udnytte boulevardens mærkeligt langstrakte byrum bedre. Og for landskabsarkitekt Kristine Jensen, som står bag det nye park- og aktivitetsområde, var det vigtigt, at der ikke blev tale om et traditionelt rekreativt område, men om et grønt område med en høj brugsværdi for mennesker i alle aldre.

Samvær på nye måder

Den nye park blev inddelt i syv aktivitetsområder med navne som Haven, Scenen, Banen og Boxen. I Haven er der mulighed for at sidde roligt mellem duftende blomster og planter. Det er der mange ældre beboere, der har savnet. På Scenen kan der leges og laves små optrædener, og på Banen kan der pjattes og spilles, som man har lyst.

‘Vi er bevidst gået uden om den organiserede konkurrencesport, som holder til andre steder i området. Vi har heller ikke anlagt sandkasser og boulebaner, for det er der ude i boligbebyggelserne. I stedet har jeg villet skabe et rum, hvor mennesker kan være sammen på nye måder’, siger Kristine Jensen.

Nye stole og lamper

Et centralt element i den nye park var udviklingen af områdets helt egne stole og lamper, kaldet Prager-stolen og Prager-lampen. De ca. 100 Prager-lamper vækker stadig opsigt med deres gul-grønne neonfarve, mens stolene af uvisse årsager ikke længere findes i parken.

Tanken var, at de flytbare stole skulle bidrage til at skabe en mere individuel og personlig park, hvor folk selv kunne transportere ‘stolen ud i solen’. Stolene blevet lavet ganske tunge i et forsøg på at forhindre, at de blev taget med hjem.

Politiken genanmeldte i sommeren 2020 Prags Boulevard og gav den kun 2 hjerter. Arkitekturanmelderen Karsten Ifversen mente, at den engang friske park i dag fremstår noget slidt og trist.
Læs anmeldelsen her

Sted

Amager

Arkitekt

Kristine Jensens Tegnestue

Bygherre

Københavns Kommune

Ingeniør

Moe & Brødsgaard

Opført

2000
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje