Sømærk

Bolig

800
Photo: Vandkunsten
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Sømærk er delvist placeret på pæle ude i vandet og børnene har egne badebassiner i havnen.

På Teglholmen i Sydhavnen ligger et nyere boligbyggeri i den inderste del af havnebassinet. Byggeriet, som hedder Sømærk, består af fem boligblokke med parkering i kælderen og et fælleshus. Det lyder måske lidt ordinært, men er det langt fra. Sømærk er nemlig delvist placeret på pæle ude i vandet, børnene har egne badebassiner i havnen, og så består byggeriet både af ejer- og lejeboliger.

Fornemmelse for vand

Tegnestuen Vandkunsten, som står bag Sømærk, har arbejdet bevidst på at give beboerne en stærk fornemmelse af vand og havn. Boligerne er for det første ikke bygget ved vandet, men på vandet. Det betyder bl.a., at en del lejligheder vil opleve en flimrende genspejling fra vandoverfladen i loftet.

Beboerne skal i det hele taget være indstillet på at leve med vandet tæt på. Vandstanden i havnen kan variere en del, og trædækket, som løber langs boligblokkene, vil helt sikkert bliver oversvømmet en gang i mellem. Mellem boligblokkene er der bygget bassiner, som børn og andre vandglade elementer kan bade i, når temperaturen tillader det. Under pælene, som holder Sømærk på plads over vandet, er der desuden indrettet borde, hvor beboerne kan rense fisk friskfanget i havnen.

Blandede ejerforhold

På Sømærk kan man både eje og leje sin lejlighed. De 120 boliger er ligelig fordelt mellem ejer- og lejeboliger. Helt konkret er den første boligblok ud mod vandet ejerlejligheder, den næste er lejeboliger og på den måde skifter det ned gennem de fem blokke.

Fælleshuset ligger omgivet af vand foran den yderste boligblok. Vandkunstens ambition var at skabe et aktivt fællesskab i bebyggelsen.

Ingen synlige biler, tak!

Parkeringen i kælderen under boligerne er ikke kun lavet for bilisternes velbefindende. I lokalplanen for området har kommunen bevidst arbejdet for at undgå store parkeringspladser foran boligerne, simpelthen fordi det ville give området et”forstadspræg”, som man ikke ønsker.