Spillestedet VEGA. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Vores arkitektur

Udstilling

18. november 2022 –
10. april 2023

I Danmark har vi haft fokus på velfærdsarkitektur de sidste 100 år. Det ses i vores skoler, hospitaler, lufthavne og andre centrale bygninger i vores liv og hverdag. Alle sammen bygninger hvor mennesker, livssituationer, funktion og design går op i en højere enhed med visionen om at skabe arkitektur for alle. Den danske tegnestue Vilhelm Lauritzen Arkitekter har været med hele vejen, og har gennem 100 år skabt arkitektur til mennesker.

Har du nogensinde tænkt over, at så snart dine fødder rammer trægulvet i Københavns lufthavn efter en lang rejse, så føler du dig hjemme igen? Eller at den gennemtænkte indretning i VEGA påvirker din koncertoplevelse på en god måde? Hvordan naturen gør noget godt ved dig, når du er syg, og at sansende læringsmiljøer gør, at du husker bedre, fordi du husker med hele kroppen?

Arkitektur er helt afgørende for, om verden åbner sig for dig eller lukker dig ned. Tag med Vilhelm Lauritzen Arkitekter på en rejse gennem vores liv og vores arkitektur, hvor funktion, kunst og design er i højsæde. I 100 år har den stille kæmpe i dansk arkitektur dannet ramme for vores liv i Danmark og gjort vores hverdag lettere, smukkere og mere magisk med visionen om, at god arkitektur skal være anvendt kunst til alle – aldrig et privilegium for de få.

Kom med bag facaden på nogle af Danmarks mest ikoniske byggerier fra VEGA, Københavns Lufthavn, og DR Byen til helt nye projekter som Nordsjællands Hospital, Nordø og LIFE. Gå på opdagelse i store interaktive installationer og mærk hvordan det føles, når arkitekten designer med mennesket for øje. Her vil ny teknologi udfolde logikken bag arkitekturen og levende installation vil lade dig mærke medrivende koncertoplevelser og hvordan naturen heler. Du vil som gæst kunne mærke arkitekturen med alle sanser og forstå dens virkemidler.

Anmeldelser

★★★★ Berlingske
♥♥♥♥ Politiken
★★★★ Kristeligt Dagblad

Det kan du opleve

Fra bar mark til topmoderne lufthavn

Animation: Dark Matters

Barn der farvelægger en madala med grundplan for Nyt Hospital Nordssjælland

Farvelæg et hospital

Mandala betyder cirkel på det gamle indiske sprog sanskrit og er symbol på universets helhed og enhed. Mandalaen bruges af hinduistiske og buddhistiske munke til meditation og er her udformet efter Nyt Hospital Nordsjællands organiske etageplan.

Ny facade til Bohrs Tårn

Da Bohrs Tårn stod færdigt, blev det mødt med stor modstand. Et af kritikpunkterne var formen – at højden og bredden gør bygningen tung at se på. Formen var dog allerede besluttet af lokalplanen, så arkitekterne har arbejdet med størrelserne på vinduerne for at få tårnet til at fremstå smallere. Hvordan ville du tegne facade på Bohrs Tårn, hvis du fik chancen?

Mor og barn, der tegner ny facade på Bohrs Tårn
Mor og barn, der tegner ny facade på Bohrs Tårn

Ny facade til Bohrs Tårn

Da Bohrs Tårn stod færdigt, blev det mødt med stor modstand. Et af kritikpunkterne var formen – at højden og bredden gør bygningen tung at se på. Formen var dog allerede besluttet af lokalplanen, så arkitekterne har arbejdet med størrelserne på vinduerne for at få tårnet til at fremstå smallere. Hvordan ville du tegne facade på Bohrs Tårn, hvis du fik chancen?

Projekter fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter

LIFE Campus

LIFE Campus er et visionært, nationalt læringscenter. Placeret midt på en gammel jagtmark i Lyngby finder man den opsigtvækkende bygning. En bygning, der skal vække børns interesse for naturvidenskab. Og her spiller arkitekturen en væsentlig rolle.

VEGA

De mørke træpaneler, mørke mahognigulve, friser og gennemførte originale detaljer som gelændere og lamper, gør VEGA til en arkitektonisk perle i klassisk skandinavisk stil. Gennem syv årtier har huset fungeret som et pulserende hjerte og samlet både politikere, københavnere, musikere, musikelskere og de festglade mennesker.

Københavns Lufthavn

Lyse rum og gedigne materialer der udstråler kvalitet og imødekommenhed. Den gennemtænkte arkitektur og de stærke designgreb medvirker til, at en af de bedste lufthavne i verden hedder Københavns Lufthavn.

Radiohuset

Med Radiohuset fra 1938 kulminerede den blødgjorte nordiske funktionalisme, som repræsenterede en særlig overgang mellem egentlig funktionalisme og modernisme. I dag opfattes Radiohuset som et pionérarbejde og som et af 1900-tallets arkitektoniske hovedværker.

Spidsen af Nordø

Som en rå diamant rejser Spidsen af Nordø sig ved indsejlingen til København. Placeret på den yderste del af Århusgadekvarteret, viser Spidsen af Nordø vejen som et nutidigt fyrtårn og fremtidens arbejdsplads.

Er du nysgerrig på mere?

Her kan du læse meget mere om projekter af Vilhelm Lauritzen Arkitekter.