Fællesbyg Køge Kyst: Boligfællesskab i version 2.0
Bolig
Moderne pionerprojekt ved Søndre Havn i den gamle velbevarede købstad en times kørsel vest for København.
Det er som om, tiden for alvor er blevet mere moden til de fællesskabsorienterede boligtanker, som tegnestuen Vandkunsten har omsat til virkelighed gennem mere end 50 år. Interessen for den type boliger er steget markant siden 2010´erne; I Køge i en sådan grad at beboerne påtog sig en stor og aktiv rolle, da det omfattende byggeri af 45 boliger og de mange fælles faciliteter skulle realiseres.
Værdikæden blev et led kortere
Det er første gang i historien, at beboere i forening selv har indgået aftalen med den entreprenør, der skulle bygge en hel karre med ejerboliger. Normalt er der i byggeriets værdikæde en developer, hvis forretning afhænger af boligsalget. Det led kunne man undvære her og i stedet få større ejerskabsfølelse, mere byggeri og flere faciliteter for pengene. For beboerne betød det også, at de fik langt større konkret indflydelse på de enkelte boliger og på de mange fælles arealer.
Individuelt privatliv og fællesskab
Farver, materialer og forskydninger i facaderne afspejler en stor grad af variation, som man også finder inde i boligerne. Her er lejligheder til alle aldersgrupper og livsfaser. Den mindste bolig er på 65 m2 og den største 170 m2. Alle bidrager til fællesskabet med 10 % af boligens bruttoareal. Enhver beboer har dermed lige adgang til fælleshus, fire fælles tagterrasser, drivhus, værksteder, to gæsteværelser og grønne fællesarealer uden for døren.
Billigere end det ville have været
Projektet er blevet udviklet i et partnerskab mellem tegnestuen Vandkunsten, Selskabet for Billige Boliger og byudviklingsselskabet Køge Kyst. Mange ville nok mene, at det er at stramme den at bruge ordet ”billig” om boligerne her. Priserne på en lejlighed var mellem 2.678.500 kr. og 4.930.000 kr. umiddelbart efter opførslen i 2021.
Men Køge er et attraktivt alternativ til København med sin historiske bykerne og sit levende kulturliv, og især havneområdet gennemgår i disse år en rivende udvikling. Uden beboernes medvirken og Vandkunstens udnyttelse af industrialiserede byggemoduler havde priserne nok været nogle ganske andre. Til sammenligning er der i Københavns Nordhavn blevet solgt lejligheder til priser i omegnen af 30.000 kr. Nytænkning og forsøg med andre måder at tænke byggeriets værdikæder på, er også arkitektur.