NH Collection set fra vandet
NH Collection set fra vandet

Julen er også arkitekturens fest: Oplev 5 kirker i december

Af Maj Schubert
24. november 2023

Kirkerne har en særlig plads i den danske bygningskulturarv. I julemåneden spiller de samtidig en speciel rolle for ekstra mange besøgende. Her pyntes op, og der gøres noget særligt ud af udtrykket. Brug din december på at opleve fem vidt forskellige kirkers arkitektur, og få indblik i fem markante bygningsværker, som alle lader arkitekturen afgøre, hvordan de udsmykker kirkerummene i julen.

Foto: Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center og Febiyan, Unsplash

Vor Frelsers Kirke
– Fokus på spiret

Vor Frelsers Kirke på Christianshavn er det ældste bygningsværk på denne liste – helt tilbage fra år 1696. Først 54 år efter opførelsen kom kirkens mest fremtrædende kendetegn til: Spiret, der med den ydre trappe snor sig til himmels.

I hele december måned gøres der mere end normalt i kirken. For at markere det særegne spir, oplyses det de fleste af døgnets 24 timer fra 1. søndag i advent og frem til Helligtrekonger.

”Det hænger sammen med både adventstidens og julens kristne budskab om, at der med Jesu fødsel er tændt lys i mørket, som er et billede på, at der i livet altid er mere at håbe på end det, der nu og her kan formørke os mennesker. Lyset finder vej,” fortæller Marlene Lindsten, der er kirkebogsførende sognepræst i Vor Frelsers Kirke.

Desuden opstiller kirken en julekrybbe, og så holdes der koncerter med blandt andre Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums børne- og ungekor og en julegudstjeneste sammen med kirkens eget kor, hvor Christianshavns Brassband også er med.

Foto: Daniel Rasmussen og Vor Frue Kirke

Vor Frue Kirke
– Her bestemmer arkitekten

Københavns Domkirke troner i byens indre med sin imponerende størrelse. Kirken i sin nuværende form blev færdig i 1829. Hele december er kirken udsmykket efter sit stringente arkitektoniske udtryk og er holdt enkel. Det er ikke her, man som gæst finder krybbespil og detaljerig julepynt. Ved indgangen til kirkerummet finder man et mindetræ, som er et juletræ, besøgende kan hænge små violette manilamærker med hilsner på til nogen, de har mistet.

”Det er virkelig C.F. Hansen, som bestemmer her,” fortæller Susanne Torgard, kirke- og kulturmedarbejder i kirken – med henvisning til arkitekten bag, der er kendt for sin klassicistiske byggestil med rene linjer i naturens farveskala.

Vor Frue Kirke er velbesøgt og har mange arrangementer året rundt, men i december måned er der lagt en anelse mere i kalenderen. Her kan du blandt andet høre Københavns Drengekor, se børn fra Zahles Skole gå luciaoptog eller være med til adventsloppemarked.

Foto: Unsplash og Marmorkirken

Marmorkirken
– Højt til loftet

Frederiks Kirke – kendt som Marmorkirken – er storslået: opført i romersk barok. Den romerske barok adskiller sig fra den danske barok ved at have flere detaljer og være mere pompøs. Kirkens kendetegn er den kolossale kuppel, som hæver sig langt over de fleste af Frederiksstadens andre tage.

Der er 46 meter til kuplens top, når man står inde i kirken. Det højloftede rum udnytter og understreger kirken i december ved at have adventskransen hængende 40 meter ned fra kuplens top. Fra 1. søndag i advent er der også pyntet med to store juletræer og kranse. Kirken er oprindeligt dekoreret med mange detaljer, der er et kendetegn ved romersk barok, og i juletiden tydeliggøres udsmykningen med flere lys end normalt.

Selv om Marmorkirken ligger i et populært område og forventer at have næsten en million besøgende fra hele verden, vægtes kernevirksomheden højt.

”Det er vigtigt for os, at vores kirke hele året er et rum med stilhed og varme for dem, der søger kirken til andagt,” fortæller sognepræst Mikkel Vold.

Foto: Grundtvigs Kirke

Grundtvigs Kirke
– Holder det enkelt

To generationer af familien Klint – far og søn – står bag en gotisk inspireret kirke fortolket på moderne, nordisk manér. I Grundtvigs Kirke er der ingen kristusbilleder, men blot et enkelt lille kors at finde. Det store kirkerum hylder ro og symmetri – også når der skal pyntes op til jul. Det ville for eksempel være utænkeligt at have et ulige antal juletræer i kirkerummet, fordi det ikke passer til dets rene, lige linjer og det lyse, nordiske udtryk.

”Det er meget vigtigt for os ikke at udsmykke kirken sådan, at det flytter øjet fra, hvor smuk kirken er i sig selv,” siger Gitte Blom Christensen, der er daglig leder i Grundtvigs Kirke.

På selve juleaften er kirkerummet oplyst af mere end 200 levende lys og intet andet. Ligesom de andre kirker, er der både koncerter og gudstjenester i hele december måned, og så kan man klippe-klistre julepynt og være med til fællesspisning i kirkens krypt.

Foto: Bagsværd Kirke

Bagsværd Kirke
– Varm glød i skulpturelle omgivelser

Bagsværd Kirke af Jørn Utzon stod færdig i 1976 og er den yngste på listen. Alderen ses tydeligt i det arkitektoniske udtryk: kirkens ydre i hvid beton adskiller sig væsentligt fra håndlavet tegl og detaljerigt marmor, og bygningen kan til forveksling ligne en industribygning udefra.

”Jeg oplever kirken som et nærmest skulpturelt emne. Den er helt enestående og meget smuk, og som Utzon selv har sagt, så er rummet et mødested mellem det jordiske og det himmelske,” siger Mogens Kühn Pedersen, formand for menighedsrådet i Bagsværd Kirke.

Og bevæger man sig indenfor, er de overjordiske referencer tydelige. Det hvide loft minder om skyer, og lyset strømmer ind oppefra. Og som Jørn Utzon selv har sagt om sit værk: “Jeg er inspireret af skyerne og har lavet et rum, der forsvinder opad.”

I december bliver det moderne rum udsmykket med adventstidens violette farve og en masse glødepærer, der skaber et varmt lys i en kold tid.

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.