Byens bedste udsigter: 7 unikke kig over Arkitektur-hovedstaden

Af Andreas Grubbe Kirkelund
6. juli 2023

Alt fra tagterrasser og rooftops til legepladser og taghaver. Her er vores liste over de syv bedste steder at se København fra oven.

Københavns skyline er præget af alt fra historiske, irgrønne spir til moderne byggerier – og heldigvis byder byen på fantastiske udsigtspunkter. Fra både kendte og knap så kendte steder tilbyder byen panoramaer, der kan tage vejret fra enhver.

Copenhill eller Amager Bakke

Foto: Rasmus Hjortshøj

1. Amager Bakke

Amager Bakke, også kendt som CopenHill, kombinerer affaldsforbrændingsanlæg med rekreative formål, såsom en helårsskibakke midt i byen(!), en vandresti og en klatrevæg. Men den enorme bygning huser også en café på toppen, der tilbyder en af de mest imponerende og storslåede udsigter over byen. Arkitekturen er både moderne og funktionel og et imponerende eksempel på multifunktionel arkitektur.

Adgang: Gratis adgang med trapper eller med elevator til toppen. Åbningstiderne skifter i løbet af året – så planlæg dit besøg på CopenHills hjemmeside.

Konditaget Lüders i Nordhavn byder på fantastisk udsigt over byens tage.

Foto: Rasmus Hjortshøj

2. Konditaget

Et unikt sted i København. Konditaget Lüders er en offentlig park placeret på toppen af et parkeringshus i Nordhavn. 24 meter over jorden giver Konditaget Lüders et anderledes syn på en af byens nye bydele. Dette rekreative rum giver en fantastisk panoramaudsigt. Det er en sjældenhed, at arkitekter tegner genbrugsstationer og skralderum, men resultatet her peger på en fremtid, hvor alle funktioner i en bygning rummer et nyt og større potentiale.

Adgang: Gratis adgang med elevator, men også via udvendige trapper langs den sydlige facade. Taget er åbent hver dag fra 7:00 til 22:00.

Østergro på Østerbro er en taghave og tagfarm

Foto: Daniel Rasmussen

3. ØsterGro

ØsterGro er en urban økologisk tagfarm på ydre Østerbro. Et tag fyldt med jord, grøntsager, bier, høns, kaniner, regnorme og kompostering. Udover at tilbyde et grønt åndehul, giver ØsterGro også en fin udsigt over Klimakvarteret på Østerbro – Københavns første klimatilpassede bydel. På taget finder man desuden restauranten Gro Spiseri, der byder på en økologisk og uformel spiseoplevelse fra et lille drivhus.

Adgang: Der er adgang til tagfarmen via en vindeltrappe og med en gammel bil-elevator. Åbningstiderne varierer, så tjek Google eller ring inden du besøger stedet.

Foto: Daniel Rasmussen

4. Glyptoteket

Nyd en stille stund på Glyptotekets tagterrasse og bliv betaget af udsigten over byen. Fra taget af denne klassiske museumsbygning får du en 360 graders udsigt over både det historiske og moderne København. Den smukke have og den imponerende samling af kunst gør det til et kulturelt hotspot.

Adgang: Der skal betales for entré til Glyptoteket. Tagterrassen er åben, når vejrguderne tillader det og lukker en halv time før museet. Der er adgang til tagterrassen via trapper eller elevator.

Udsigt fra DAC Cafe

Foto: Kontraframe

5. DAC Café – i BLOX

Dansk Arkitektur Center (DAC) i BLOX er selvfølgelig et sted alle arkitektur-interesserede må besøge. I DAC Café, placeret på toppen af bygningen, er to store tagterrasser der tilbyder spektakulære udsigter over Københavns Havn på den ene side og en fabelagtig udsigt til Christiansborg og middelalderbyen på den anden side. Terrasserne er udstyret med store parasoller og drivhuse, så udsigten over byen kan nydes i al slags vejr.

Adgang: Få adgang til caféen, når du køber entré til DAC. Der er trapper og niveau-fri adgang med elevator.

Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

6. Rundetårn

Intet besøg i København er komplet uden en tur op i Rundetårn. Det er et af Danmarks mest yndede udflugtsmål, og sammen med Trinitatis Kirke udgør det et af den byggeglade konge Christian IV’s mere besynderlige bygningsværker. Fra toppen får du en helt unik mulighed for at se byens historiske arkitektur, tegltagene og de mange spir og tårne, der præger bybilledet.

Adgang: Der skal betales for entré til tårnet, som har åbent hele året med varierende åbningstider. Se Rundetårns hjemmeside for mere info. Toppen er desværre ikke kørestolsegnet.

Østergro på Østerbro er en taghave og tagfarm

Foto: Daniel Rasmussen

7. Mærsk Tårnet

Mærsk Tårnet er en del af Københavns Universitet, og huser dele af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Tårnet måler 75 meter, og facaden er dækket af 3.300 kobberskodder, der giver det sit reliefagtige udtryk. Øverst oppe – på 15. sal – får du en fantastisk udsigt over søerne, Indre By og hele vejen ud over Amager.

Adgang: 15. salen kan nås med elevator. Der er gratis adgang i hverdage fra 8.00 til 17:00.

Andre skønne udsigter over byen

Især de mange hoteller i København byder på tagterrasser eller rooftop-barer. Det er selvfølgelig oplagte steder, hvis man i forvejen er gæst på hotellet, men de fleste har også åbent for udefrakommende gæster.

Udsigt fra Illum Rooftop – foto: Simeon Baker

  • Grand Joanne, beliggende på Vesterbrogade hvor Grand Hotel tidligere lå, tilbyder adgang til deres helt nye rooftop-bar med udsigt over mod SAS Royal, Axel Towers og Indre By.
  • Filmtaget er Filminstituttets nye tagterrasse, som forventes åbnet i løbet af 2023. Her kan du opleve filmudstillingen, nyde mad med udsigt over byen, og se film under åben himmel.
  • Tivoli Hotel byder på super udsigt fra de to restauranter på toppen. Her kan du nyde maden og se det meste af byen samtidig. Du kan enten sidde ude eller inde.
  • Illum Rooftop, beliggende på toppen af stormagasinet i centrum af København, giver dig mulighed for en direkte udsigt til det gamle København, Strøget og Christiansborg.
  • Hotel Ottilia i Carlsberg Byen i København har en skøn rooftop-restaurant og bar på taget. Her får du udsigt over bydelen og resten af København.
  • Next House Copenhagen er et hostel i Falcks tidligere hovedkvarter. Bygningen er blevet totalt ombygget fra et gråt kontorhus til et urbant byggeri med messingfacade, hængende haver og rooftops.
  • Hotellet NH Collection Copenhagen ligger i det tidligere kontor-kompleks – kendt som ‘Ørkenfortet’. Efter en omfattende transformation er stedet nu et 5-stjernet hotel, som også kan byde velkommen til ROOF, byens nok største tagterrasse.
  • Scandic Nørreport åbnede i 2022 og slog samtidig dørene op for rooftop-baren, Level Six, der med sin placering giver et fantastisk syn ud over det centrale København.
  • Manon les Suites, der er kendt for sit eksotiske udtryk, har selvfølgelig også en eksotisk tagterrasse. Den er åben for alle over 18 år, uanset om man er hotelgæst eller ej.
  • Hotel Danmark i Vester Voldgade byder på en fabelagtig udsigt over Københavns Rådhus og Vesterbro, men har også udsigt til Indre By og de fine gamle tage og baggårde.

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur