Foto: DAC

Klumme: Oplev arkitekturen helt alene

Af Maj Schubert
14. februar 2024

Med sine mange arkitektoniske mesterværker er København det perfekte sted at være single. Arkitekturen er nemlig enestående selskab i sig selv. Og det er jo meget heldigt, når nu halvdelen af københavnerne bor alene.

Dette er en klumme. Den afspejler udelukkende skribentens holdninger.

Er du som jeg selvvalgt single og træt af ophøjelsen af parforholdet som værende det gode, det sande, det skønne? Eller måske har swipe fatiguen fået greb om dig? Så træd et skridt tilbage fra Tinder, og tag to skridt ud i byen.

At opleve arkitektur alene skaber plads til at dvæle og sanse, og for mig er det små øjeblikke af lykke. Men hvor starter man sit arkitektoniske singleliv? Jeg har samlet nogle af mine bedste råd og steder til dig, der vil have endnu mere ud af byen – og af dig selv.

Træn din mindfulness-muskel helt uden meditation

Mange mennesker kan lide at bestige et tårn af en art for at spejde ud over en masse tage, når de skal se byen. Det har jeg aldrig fattet. Dels behøver arkitekturoplevelsen ikke at være et projekt. Og dels synes jeg, arkitekturen kommer allermest til sin ret, når den opleves fra gaden. Kig op, og vær bevidst om det, du ser.

Mange af os er ikke rigtig til stede, når vi går rundt i arkitekturen. Det er meget noget med at skulle frem og videre, eller noget med en telefon, og det er en skam, for livet er jo altid lige nu. Den bevidsthed hjælper byen mig med at have, og det grounder mig, for at bruge et irriterende udtryk. Du sparer sikkert også mange psykologtimer ved at være i verden sådan.

Tip: Vær nysgerrig, som var du på ferie i en ny by. Læg mærke til farver, højder og materialer. Har du tid, kan det være ren zen at gå tæt på og falde i staver over, hvordan granit, mursten eller beton føles, eller hvor skønt det er, at en bygning fra 1800-tallet stadig stråler.

Foto: DAC

Støt byrummet fra biografsædet

Det sikreste rum for en single er biografsalen, for ingen kan se dig i mørket. Så start her, hvis du skal tage dig mod til at være alene.

Medmindre jeg skal se film med eksplosioner, der kræver god lyd, besøger jeg Palads på det gudsforladte Axeltorv, der minder om en teenager i evig proces med at finde sin identitet.

Palads er jo Københavns dårligste biograf, tænker du måske. Men jeg elsker den, fordi den med Gernes’ pastelfarver på steroider lyser den hårdt trængende plads op.

Palads’ videre liv diskuteres løbende, og selv om det kan virke 2010’er-agtigt at rive ned for at bygge nyt, så er der nok ikke lang tid til den ikoniske bygnings sidste åndedrag. Så skynd dig at skrue gevaldigt op for dine ture forbi bygningen, så du kan suge så meget Palads til dig, at du kan leve med minderne mange år endnu.

Tip: Gå i biografen midt på dagen, hvis du kan. Der er noget utroligt tilfredsstillende ved at sidde næsten alene i en sal og se film, mens det er tirsdag udenfor.

Maj Schubert læser journalistisk på Syddansk Universitet og arbejder pt. som journalistpraktikant i Dansk Arkitektur Center. Hun har en sidegesjæft som kunstmaler og elsker Rom – mest byen.

Rejs udenlands i din egen by

At overnatte alene på hotel i sin egen by er så dumt, at det er fantastisk.

Jeg elsker at ligge i badekaret på et smukt badeværelse med udsigt til at sove i en højkvalitetsseng, som nogen har gjort klar til mig. Det er stor selvomsorg, og det genoplader mig komplet.

København har efterhånden en del fine hoteller med forskellige stilretninger, men jeg er især vild med 25hours lige ved Rundetårn. Stedet er et eksempel på en meget vellykket transformation af allerede eksisterende bygninger, der før var en del Københavns Universitet. Og selvom hotellet huses i klassisk københavnsk arkitektur, føles det indeni næsten som at være udenlands, fordi indretning og farver ikke er i afdæmpet, nordisk stil.

Tip: Bestil et glas champagne i Assembly Bar, hør podcast og betragt mennesker – eller bestil mad på en af de individuelt indrettede værelser, som i sig selv er en spændende designmæssig oplevelse.

Lad tiden gå langsomt på bodega

En af mine yndlingsbeskæftigelser er at gå på bodega. Og det skal lyde mindre alkoholiseret, end det gør.

Der findes mange fine af slagsen, og alle kan noget forskelligt. Byens Kro er til dødsdruk en sen time, Borgerkroen er god til dates, og Trykbar er til at se venner, der ikke er til passiv rygning.

I København er min alene-favorit Bo-Bi Bar i en fredet bygning fra 1730’erne. Her er dybrøde vægge, ternede duge, hårde træstole, dæmpet lys og jazz i højtalerne, og stamgæsterne læser trykte aviser og drikker flaskeøl ved fyraftenstid. Jeg plejer at bestille en Limfjordsporter og læse skønlitteratur.

Arkitekturen påvirker konstant vores humør, og det er utroligt tydeligt på Bo-Bi, som altid gør mig rolig og tilfreds. Tiden går langsommere derinde. At træde derind er et lille univers for sig, og hastværket fra Købmagergade og Pilestræde forsvinder. Overfor ligger Gyldendals historiske hovedkvarter fra samme periode i afdæmpet, dansk barok byggestil, og ånden fra det gamle København hænger tungt i luften ude på den smalle gade, Klareboderne.

Tip: Tal med stamgæster eller læs en bog. Besøg Bo-Bi med respekt for dens ånd mandag, tirsdag eller onsdag. Herefter er det mere et gå-i-byen-sted, som højrøstede unge og turister for længst har fået færten af.

Foto: Joakim Züger

Indtag kunstens arkitektur i mundrette bidder

Det er voldsomt overvurderet at opleve kunst sammen, for man ender tit med at sludre, mens man ser værkerne med et kvart øje.
Danmark er fuld af højkvalitetskunst i alle afskygninger. I København kan du for eksempel tage til Kødbyen eller Nordvest for samtidskunst i nedlagte industribygninger, eller du kan gå en tur i Bredgade eller Holbergsgade, hvis du som jeg er til gamle mænd og storladen byggestil.

Min største anbefaling er dog Statens Museum for Kunst. Både samlinger og løbende udstillinger er eminente, og caféen er et smukt og varmt indrettet rum (med byens nok bedste pandekager). Mest af alt elsker jeg stedet for dets todelte stil. Skulpturgaden i museets midte forener forbilledligt Vilhelm Dahlerups storladne bygning med den stramme, nyere del. Jeg kan blive helt arkitekturhøj af, hvor majestætisk et rum, de to bygninger skaber.

Det kan godt være for meget at se samtlige værker og rum i løbet af ét besøg. Som med et måltid, er det med kunsten bedst at stoppe, før man er helt mæt. Gør det hellere til en vane at besøge små udsnit af museet ofte.

Tip: Besøg generelt museer og gallerier på dage uden ferniseringer. Så kan du faktisk se på kunst i stedet for på mennesker, der gerne vil ses.

Foto: Peter Skov Friis

Kig indad i kirkerummet

Kirkerummet kan noget, ingen andre arkitektoniske værker kan. Jeg plejer at besøge Vor Frue Kirke, fordi jeg elsker dens klassicistiske, rene stil og Thorvaldsens mange marmorstatuer.

Kirken er ikke for de telefonafhængige, sarte singlesjæle. Det er muligvis det eneste sted, hvor det ville være decideret akavet at bruge den. Rummet er til sjælesøgning, perspektiv og indadvendthed, og du kan ikke undslippe stilheden eller dig selv.

Man bliver på en god måde mindet om sin lille plads i det store hele, og taknemmelighed er en følelse, der tit opstår i mig her. Det er magisk, hvor stor effekt det har på ens tilstand, hvis man lader rummet gå ombord i sit sind.

Tip: Man behøver ikke være troende for at bruge kirken, så tag endelig på kirketur og find din helt egen favorit.

Sejl gennem historien og ind i fremtiden

Kanalrundfart er en skøn disciplin, selv om det er det mest turistede at lave næst efter at drikke glühwein i Nyhavn.

Jeg hopper dog ufortrødent ombord, hvis jeg vil “lave noget” og se byen i sammenhæng fra et andet perspektiv. Den længste tur begynder i det inderste af byen, og du oplever blandt andet Christianshavns mere eller mindre uspolerede bygninger og stemning, Sluseholmens besættelse af glas og Nordhavns bud på fremtidens by. Her er for eksempel 3XN’s stjerneformede FN Byen og Cobes glimtende Spidsen af Nordø.

Nordhavn og Århusgadekvarteret er spændende, fordi der konstant udvikles arkitektur i en retning, hvor de planetære grænser i højere grad respekteres. Her tænkes kystsikring, grønne rum og nye materialer med indbygget CO2-lagring ind fra start. Henning Larsens Marmormolen med et skelet i træ er et vidne om en ny virkelighed, og det er BIGs hovedkvarter i mere klimavenlig beton også. Jeg glæder mig til at se alle de nye ting, der skyder op derude.

Tip: Hvis du ikke er til kanalrundfart, men gerne vil se Nordhavn, kan du tage metroen til Orientkaj. Det er en smuk station, og herfra kan du udforske stedet til fods.

Rigtig god tur ud i arkitekturen!

Bor du ikke i København? Ingen problemer

Overalt i Danmark er der versioner af mine arkitekturanbefalinger, og alt du skal bruge til at genskabe singleoplevelsen, er din egen nysgerrighed og følgende:

 

  • Gammel bymidte
  • Lukningstruet biograf
  • Et museum eller lille lokalt galleri
  • Et hotel, gerne med badekar
  • Bodega eller centerpub
  • En kirke
  • Et nedlagt havneområde med nybyggeri

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur